Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ανεξάρτητοι 'Ελληνες: «Στημένο ναυάγιο το οικονομικό πρόγραμμα»


Ως «ένα ακόμη επεισόδιο του «στημένου ναυαγίου» της ελληνικής οικονομίας», χαρακτήρισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του εκπροσώπου τους Χρήστου Ζώη, τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι «οι πρωταγωνιστές του «στημένου ναυαγίου» έχουν ευθύνες βαριές και απαράγραπτες».

«Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει πρόγραμμα προορισμένο να αποτύχει, για να θεμελιωθεί οριστικά και αμετάκλητα στην αποτυχία αυτή, η απόφαση αποχώρησής της από το ευρώ», δήλωσε ο κ. Ζώης και πρόσθεσε ότι «η τρόικα εσωτερικού σε συνεργασία με την τρόικα εξωτερικού επιμένουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο εγκαταλείπουν και απορρίπτουν ακόμη και οι τελευταίοι μνημονιακοί θύλακες, όπως ο ΣΕΒ και ο κ. Δασκαλόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή οι Financial Times καλούν το ΔΝΤ να παραδεχθεί την αποτυχία του».

Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση

   Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

-  Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
-  Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020».

Εξηγούν επίσης πως «ήδη η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

Θεωρούν μάλιστα «άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής» την ώρα που ακόμα δεν έχει «επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες». 

Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν: «με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση».

Καταλήγουν λέγοντας πως είναι «εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση γιατί πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία της και την υπευθυνότητά της"

Καμμένος: Εξεταστική με αφορμή τις δηλώσεις Ρουμελιώτη


Καμμένος: Εξεταστική με αφορμή τις δηλώσεις Ρουμελιώτη
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση των πολυσηζητημένων δηλώσεων του Παναγιώτη Ρουμελιώτη σε σχέση με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα καταθέσουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες,σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο....

Όπως προκύπτει από τον προεδρο του κόμματος, όλοι οι Έλληνες βουλευτές θα είναι παραλείπτες της πρότασης που θα επιδιώκει «να διερευνηθεί η καταγγελία που έγινε από τον πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τις οποίες κάναμε, ότι η ένταξη της Ελλάδος στο ΔΝΤ, σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, ήταν γνωστή στον κύριο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του».

«Ήλθε η ώρα πλέον οι Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν αν θα μείνουν πιστοί σε αυτά που έλεγαν στον ελληνικό λαό για την σύσταση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής ή θα συνεχίσουν τη συγκάλυψη στο συμμαθητή τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του», προσθέτει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ζητώντας «να υπογραφεί (σ.σ. η πρόταση) από τον αριθμό των βουλευτών που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο Χάρρυ Κλυνν «στολίζει» τον Κουβέλη


Ο Χάρρυ Κλυνν «στολίζει» τον Κουβέλη
 Άνω κάτω έχει κάνει τη ΔΗΜΑΡ και την Κρήτη ο Χάρρυ Κλυνν

Ο κωμικός έγραψε στο  Facebook ένα επιθετικό κείμενο κατά  του Φώτη  Κουβέλη, τον οποίο στολίζει με χαρακτηρισμούς και φωτογραφία του φοίνικα της χούντας!

Μάλιστα αναφέρεται και σε επικείμενη παραίτηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη-που αναπαράγεται και από διάφορα blogs!...


Συγκεκριμένα αναφέρει:
ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ...

Τι γίνεται ρε Φώτη Κουρέλη; Μαθαίνω ότι όπου να ‘ναι την κοπανάει και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης... Με το ρυθμό που την κοπανάνε ο ένας μετά τον άλλο τα κομματικά στελέχη του κόμματός σου, σε λίγο σε βλέπω να μένεις... με τον Ψαριανό στο χέρι! Άντε, καλά σαράντα αποτυχημένε δοξομανή εγωκεντρικέ... Οψόμεθα εις Ειδικό Δικαστήριο... (Αν νομίζεις τελικά ότι θα τη γλυτώσεις πλανάσαι πλάνην οικτράν).

harr3712632811312

Γ. Χατζημαρκάκης: «Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»


Γ. Χατζημαρκάκης: «Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»
 Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο prismanews o κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης, μίλησε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, αλλά και την ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές στην κατεύθυνση αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, ώστε να μπει ένα τέλος στα σενάρια για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο οικοδόμημα του ευρώ....


Ο κ.Χατζημαρκάκης ξεκαθαρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σημαίνει και κατάρρευση της ευρωζώνης, αναφέρεται στον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και στη λάθος συνταγή των σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε ότι αφορά την νέα κυβέρνηση ο κ. Χατζημαρκάκης είπε:

«Είναι βέβαιο πως η τωρινή κυβέρνηση συνεργασίας καλείται να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και πρωτόγνωρη κρίση για την Ελλάδα. Συνεπώς κάθε κίνηση και απόφασή της είναι αναγκαστικά στη λογική του πιεστικού χρόνου και της διαχείρισης κρίσεων. Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως κανένας υπουργός δεν θα φύγει από το γραφείο του τον Αύγουστο και πως θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, είναι ένα πρώτο σήμα προς την Ευρώπη πως υπάρχει η διάθεση να δοθούν λύσεις.Το μήνυμα φαίνεται να περνά προς τις ηγεσίες της Ευρώπης και εύχομαι να λειτουργήσει θετικά. Για να αντιστραφεί όμως το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στην κοινή γνώμη χρειάζεται χρόνο και πολύ δουλειά. 

Δεν κατέληξαν σε μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί - Στουρνάρας: "Ακόμα ψάχνουμε τα μέτρα"


- Νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τιςεπόμενες ημέρες
- Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Μαξίμου: "Ο Τσίπρας επενδύει στην καταστροφή"
- Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα θα παραμείνει όσο χρειαστεί
- Ο κ. Στούρναρας δήλωσε ότι εάν βρεθούν μέχρι την Παρασκευή τα μέτρα αμέσως θα τα ανακοινώσουν...

Δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά λευκός καπνός δεν βγήκε και έτσι οι κ.κ.Σαμαράς - Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να ξανασυναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφώνησαν για τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς από τον κάθε πολιτικό αρχηγό υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα.

Γιάννης Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα χρεοκόπησε τον Μάρτιο του 2012»


Γιάννης Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα χρεοκόπησε τον Μάρτιο του 2012»
Η επιμήκυνση του χρέους καθιστά την πτώχευση της χώρας περισσότερο σίγουρη, σημειώνει ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης.

Μάλιστα τολμά να κάνει ένα ακόμα βήμα και να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει πτωχεύσει μαζί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας....


Η λύση, κατά την άποψή του, βρίσκεται στην άρνηση αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου. Παραλλήλως εξηγεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει από την κρίση και επιμένει ότι «το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα», μόλις η πρώτη χώρα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη.  Όλα αυτή στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday» μέρος της οποίας δημοσιεύουμε.

Εκτιμάτε, κ. Βαρουφάκη, ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό των επερχόμενων γερμανικών εκλογών;

Εκτιμώ ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό της άρνησης του γεγονότος ότι δομήθηκε με τρόπο που δεν μπορούσε να αντέξει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κατάρρευση όπως εκείνη του 2008. Ιδίως οι πλεονασματικές χώρες εντός της Ευρωζώνης, και όχι μόνο η Γερμανία, πίστεψαν ότι ήταν δυνατόν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την εξαφάνιση των συναλλαγματικών αυξομειώσεων με την περιφέρεια χωρίς να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένας ικανός μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων.
Τώρα που αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και ότι ο μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιβίωση της Ευρωζώνης, δεν είναι διατεθειμένοι να τον δημιουργήσουν, προτιμώντας σε τελική ανάλυση τη διάλυσή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορίζοντας που δημιουργούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Γερμανία αποτρέπει την κ. Μέρκελ από το να αποδεχτεί τα ελάχιστα που απαιτεί η διάσωση της Ευρωζώνης και, κατ’ επέκταση, της Ε.Ε.

Υπάρχει, ωστόσο, οδός διαφυγής για την Ευρώπη;

Και βέβαια. Με τρία απλά βήματα: Πρώτον, επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον EFSF, με παράλληλη υπαγωγή τους στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία να μπορεί να τις κλείνει όταν κρίνονται μη βιώσιμες. Δεύτερον, ενοποίηση του κατά Μάαστριχτ νόμιμου χρέους όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τρίτον, ένα επενδυτικό New Deal για την Ευρώπη το οποίο θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και το οποίο θα χρηματοδοτήσουν από κοινού η ΕΤΕ και η ΕΚΤ με εκδόσεις ομολόγων έργων (τα οποία θα αποπληρώνονται από τα έσοδα των έργων).

Οι συνέπειες της επιμήκυνσης

Και η Ελλάδα; Ακούει ο πολίτης σενάρια –και πάλι– για χρεοκοπία, για αναδιάρθρωση χρέους, για έξοδο από το ευρώ, και δεν ξέρει τι απ’ όλα αυτά θα είναι για εκείνον λιγότερο κακό… Να δούμε τα επιμέρους σενάρια πιο αναλυτικά; Και πρώτα την περίφημη επιμήκυνση. Έχετε γράψει ότι στο τέλος αυτής της επιλογής βρίσκεται η… δραχμή…

Όταν το χρέος σου είναι μεγαλύτερο από τα δυνητικά σου έσοδα (τωρινά και μελλοντικά), έχεις πτωχεύσει. Τελεία και, δυστυχώς, παύλα. Αν σου δανείσουν κι άλλα ποσά, απλώς καθυστερείς την πτώχευση (καθώς χρησιμοποιείς τα δανεικά για να αποπληρώνεις τις δόσεις των προηγούμενων δανείων), εξασφαλίζοντας όμως ότι όταν θα έρθει (η πτώχευση), το «μπαμ» θα είναι μεγαλύτερο. Μια επιμήκυνση ισοδυναμεί με νέο δανεισμό: Πας στην τράπεζα και συμφωνείτε ότι θα πληρώνεις μικρότερες δόσεις κάθε μήνα, καθώς «δεν βγαίνεις». Η τράπεζα όμως προσθέτει κι άλλους τόκους, τους οποίους θα πρέπει να αποπληρώσεις στο μέλλον. Είναι σαν να δανείστηκες κι άλλο ένα ποσό.

Στην περίπτωση ενός ατόμου, αυτό μπορεί να βοηθήσει εφόσον προσμένει αύξηση του εισοδήματος. Όμως στην περίπτωση του κράτους μια τέτοια επιμήκυνση (ένας νέος τέτοιος δανεισμός) δίνεται από την τρόικα υπό τον όρο ότι θα… μειώσει το εθνικό εισόδημα στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα (η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση). Άρα μια επιμήκυνση όχι μόνο δεν αποτρέπει την πτώχευση, αλλά την καθιστά πιο σίγουρη.

Οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό και απέχουν από κάθε σοβαρή παραγωγική επένδυση, μια κίνηση που φέρνει την πτώχευση ακόμα πιο κοντά. Να γιατί λέω και ξαναλέω ότι αν είναι να έρθει η πτώχευση του Δημοσίου, είναι καλύτερα να έρθει πιο νωρίς – π.χ. τον Ιανουάριο του 2010, αν μπορούσε! Εμείς αυτό που καταφέραμε είναι να πτωχεύσει επισήμως το ελληνικό Δημόσιο το Μάρτιο του 2012 και, παράλληλα, το δημόσιο χρέος να παραμείνει μη βιώσιμο. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην οικονομική ιστορία. Το κατάφερε όμως η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου.

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται και διάλυση της Ευρωζώνης, ή μήπως όχι; Και αν ναι, γιατί ο κ. Ρέσλερ εμφανίζεται τόσο… άνετος με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας μας από την Ευρωζώνη;

Πράγματι, μια οποιαδήποτε έξοδος θα σημάνει τη διάλυση της Ευρωζώνης. Η φυγή κεφαλαίων από τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες θα είναι τέτοια που δεν θα αντέξουν εντός της Ευρωζώνης χωρίς να καταστρατηγήσουν τη βασική αρχή της Ε.Ε. για ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων. Το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα. Όσο για την άνεση του κ. Ρέσλερ, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις: είτε εκφράζει τα συμφέροντα γερμανικών τραπεζών που δεν βλέπουν με κακό μάτι την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο (καθώς έτσι ένα τσουνάμι ξένων κεφαλαίων θα ξεσπάσει προς αυτές) είτε είναι εντελώς ηλίθιος. Διαλέξτε εξήγηση.

Διαβάσαμε όμως και συστάσεις εκ μέρους σας προς τον νέο τσάρο της οικονομίας. Έχει τελικά τα περιθώρια το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική κυβέρνηση εν γένει, για κάτι που θα αλλάξει τη ρότα του… Τιτανικού ή μήπως οι τύχες μας είναι ολοκληρωτικά πλέον στα χέρια άλλων;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει στενά περιθώρια ελευθερίας. Το τελευταίο χαρτί μας είναι να αρνηθούμε την αποπληρωμή του ομολόγου της 20ής Αυγούστου που κατέχει η ΕΚΤ, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε με την τρόικα ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που να δίνει στη χώρα μας έστω και μια αμυδρή ελπίδα ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Το πρόγραμμα οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση»


«Η κυβέρνηση αφού υπέστειλε άρον άρον την σημαία της διαπραγμάτευσης, τώρα πια, υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικα, παρουσιάζεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως όλοι πια γνωρίζουν αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία».

Τα παραπάνω ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.
...

«Η κυβέρνηση των προθύμων είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό διότι, αποδεχόμενη πλήρως ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, χωρίς να το επισημαίνει στους απαιτητικούς πιστωτές μας, τους προσφέρει μια πρώτης τάξεως προσχηματική δικαιολογία για να θυσιάσουν την Ελλάδα οδηγώντας την εκτός ευρώ», κατέληξε ο κ. Ζώης.

H απάντηση της ΔΟΕ για την επίμαχη φράση


H απάντηση της ΔΟΕ για την επίμαχη φράση
 Μέσω του εκπροσώπου Τύπου της ΔΟΕ, κ. Μαρκ Άνταμς δόθηκε η απάντηση της Επιτροπής σχετικά με το σάλο που προκλήθηκε από τη φράση του Ζακ Ρογκ ότι οι Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους εννοώντας την Μ. Βρετανία.


Ειδικότερα, ο κ. Άνταμς απάντησε σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου. Ακολουθεί η στιχομυθία:...


Κώστας Ντάλτας (Δημοσιογράφος): Συμφωνείται με την δήλωση του κ. Ρογκ στην χθεσινοβραδινή του ομιλία ότι οι αγώνες γύρισαν σπίτι τους; Γιατί το ίδιο είχε πει και στην Αθήνα το 2004.

Μάρκ Άνταμς: Η ομιλία του ήταν πολύ ξεκάθαρη. Ναι, οι Ολυμπιακοί πήγαν στο σπίτι τους στην Αθήνα, με ένα διαφορετικό τρόπο, με ένα πολύ ειδικό τρόπο όμως τα παιχνίδια και ο αθλητισμός ήρθαν εδώ στο σπίτι τους.

 Ελπίζω όλοι να το καταλαβαίνεται αυτό. Όπως είπε και ο κ. Ρογκ, η Αγγλία είναι η γενέτειρα πολλών αθλητικών γεγονότων τον 19ον αιώνα, και σε αυτό κυρίως ήταν το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε στην ομιλία του.

 Πιστεύω λοιπόν ότι οι Έλληνες και Βρετανοί πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι που ο αθλητισμός ήρθε στο σπίτι τους 2004, και το 2012 αντίστοιχα.

Περιοδεία Κουίκ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες


Με απόφαση του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, μετά από εισήγηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Μαρκόπουλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Τέρενς Κουίκ ανέλαβε την ευθύνη της βουλευτικής εκπροσώπησης πέντε εκλογικών περιφερειών της χώρας, όπου οι Aν. Έλληνες δεν εξέλεξαν εκπρόσωπό τους για το Κοινοβούλιο....

Ο Τέρενς Κουίκ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους τοπικούς πολιτευτές και τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών του Κινήματος, θα προωθεί εντός και εκτός Βουλής, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του έργου και όλα τα θέματα που θα αφορούν τις εξής εκλογικές περιφέρειες: Λέσβος, Χίος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθος.

Αυτό το Σαββατοκύριακο 28/29 Ιουλίου, επισκέφθηκε τη Λέσβο, όπου είχε πολύωρη συνεργασία με τον Τομεάρχη Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώην Βουλευτή και επικεφαλής Πολιτευτή των Αν. Ελλήνων του νησιού Σπύρο Γαληνό.

Κατέγραψαν και ιεράρχησαν τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να προωθηθούν σε Υπουργεία και Βουλή, όπως Καλλικράτης, Πύλες Εισόδου, Ενεργειακό, τουριστική αναβάθμιση, γεωργία- κτηνοτροφία, οδικό δίκτυο, τοπικά οικονομικά θέματα που επηρεάζονται ή άπτονται της Τουρκίας κλπ.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε στη περιοχή Μανταμάδο το ναό των Ταξιαρχών όπου προσκύνησε και κατέγραψε από τον εφημέριο Παπά - Στρατή, τα εκκρεμούντα ζητήματα της διάσωσης του Αγίου Στεφάνου, του αρχαιότερου ναού του νησιού και της ανέγερσης νέου σύγχρονου γηροκομείου κυρίως με αυτοχρηματοδότηση από τα έσοδα του ναού των Αρχαγγέλων.

Σημαντικότατη ήταν και η συνάντηση στο Μόλυβο, τόσο με τον Αντιδήμαρχο της περιοχής Λευτέρη Βογιατζή, όσο και με τα μέλη του Δ.Σ. της πρωτοποριακής τουριστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ο φορέας, που έχουν ιδρύσει όλα ανεξαιρέτως τα επαγγελματικά σωματεία της περιοχής.

Η επίσκεψη στη Λέσβο έκλεισε με συνάντηση με τη Πρόεδρο του Συλλόγου 
Ελληνοαμερικανών Λέσβου και δημοσιογράφο Ντόρα Πολίτη, προκειμένου ο Τέρενς Κουίκ να ενημερωθεί για τη υπόθεση του 23χρονου μοτοσυκλετιστή αστυνομικού Στρατή Δούκα ο οποίος από εγκληματική ενέργεια, την ώρα καταδίωξης, πριν τρία χρόνια, έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Δεν θα φύγει η Τρόικα όλο το καλοκαίρι!


   Μαθήματα …εντατικά, θα παραδώσει η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση για όλο το καλοκαίρι, η οποία δε θα φύγει από τη χώρα μας, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο περισσότερες ημέρες ή και εβδομάδες, ώστε να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων. 

Συγκεκριμένα, την πρόθεση της Τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, ανακοίνωσε στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα,  ο εκπρόσωπος του κλιμακίου, κ.  Πολ Τόμσεν.
 
Η σημαντική αυτή εξέλιξη – δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε» - σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε δείπνο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και ενός εκ των τριών επικεφαλής της Τρόικας, έπειτα από αίτημα του κ. Τόμσεν.
 
Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μέχρι σήμερα «εχθρική» συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι το κλιμάκιο θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια τα μέλη του θα αναχωρήσουν, για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.
 
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της Τρόικας ήταν οι εκπρόσωποι να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου,  για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Σήμερα το απόγευμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


   Την βεβαιότητα πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας και αναζητούν τις … πηγές από τις οποίες θα προέλθει το εναπομείναν τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. (δείτε εδώ: http://www.reuters.com/article/2012/07/29/greece-crisis-idUSL6E8IS3S720120729)
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει συνολικά 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 προκειμένου να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές της.
Στο ίδιο τηλεγράφημα το πρακτορείο τονίζει πως οι πολιτικοί ηγέτες που στηρίζουν την κυβέρνηση «δεν διαφωνούν στα πάντα, υπάρχουν απλώς εναλλακτικές προτάσεις που συζητούνται προκειμένου να προστατευτούν όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις ή εισοδήματα στο δημόσιο τομέα».
Σε κάθε περίπτωση στην κορυφή της λίστας από την οποία μπορούν να εξοικονομηθεί το  το τελευταίο 1,5 δισ. παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών .
Στο τραπέζι φαίνεται πως έχουν μπει σενάρια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και για περικοπές στις συντάξεις.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Economist: Σε δύο εβδομάδες οι «τίτλοι τέλους» για την Ελλάδα


Economist: Σε δύο εβδομάδες οι «τίτλοι τέλους» για την Ελλάδα

Σε ένα ακόμα τρομολαγνικό δημοσίευμα του για την Ελλάδα, το βρετανικό περιοδικό«Economist» εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να πείσει τους επιθεωρητές της Τρόικας για τη δυνατότητα επαναφοράς τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε βιώσιμη τροχιά....


Όπως αναφέρεται στο άρθρο, «η Ελλάδα έχει μόνο δύο βδομάδες για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να επαναφέρει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» και συνεχίζοντας επισημαίνει ότι αν τα νέα σχέδια της Αθήνας να δρομολογήσει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία κριθούν μη ρεαλιστικά, η επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευτεί.

Σε αυτή την περίπτωση, δε θα είναι δυνατή η ανακεφαλαίωση των μεγάλων τραπεζών, οπότε ελλείψει πιστώσεων, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να «παγώσουν» μισθοί και συντάξεις και, τότε, η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι θέμα μερικών εβδομάδων, σημειώνει ο «Economist».

Επίσης σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό για το οποίο ανησυχούν οι Έλληνες είναι το ενδεχόμενο οι αγορές να«επιτεθούν» στην Ισπανία και την Ιταλία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους στην απόφαση ναθυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της διάσωσης της ευρωζώνης.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα πρόσθετα μέτρα


   Κρίσιμες «εξετάσεις» συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση συνεργασίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντώνται εκ νέου τη Δευτέρα, αλλά πλέον τα σενάρια για την τελική εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της μη ανακοίνωσής του άμεσα, αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο ίσως και μέχρι το Σεπτέμβρη, για να οριστικοποιηθούν οι νέες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι εταίροι μας κατέστησαν σαφές, τις προηγούμενες ημέρες, είτε δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είτε με τα «μηνύματα» των μελών της Τρόικας όλες τις προηγούμενες ημέρες προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συνέχιση της στήριξης της χώρας μας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας, αλλά ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πιθανόν δεν θα «κλειδώσουν» τα μέτρα της Δευτέρα και πάντως δεν θα τα παρουσιάσουν την ίδια ημέρα στην τρόικα.
Τα μέλη της οποίας θα παρατείνουν κατά ένα δεκαήμερο την παραμονή τους κατά τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πέραν του αρχικού προγραμματισμού, προκειμένου να εξειδικευθούν τα μέτρα που θα συναποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής ο κύριος Τόμσεν του ΔΝΤ είχε ένα τετ-α- τετ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς οι δύο άνδρες συνέφαγαν στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου. Στο δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Τόμσεν έδειξε να κατανοεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, εξέφρασε ικανοποίηση για αρκετές από τις δράσεις και σε γενικές γραμμές προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που έχει καταγραφεί στις σχέσεις του ιδίου και των υπολοίπων μελών της Τρόικας με την ελληνική πλευρά τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα πάντως είναι τέτοια η κινητικότητα στους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία 24ωρα, ώστε ανακοινώθηκε πως η συνάντηση των τριών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 προκειμένου να δοθεί στα επιτελεία των τριών κομμάτων ο περισσότερος δυνατός χρόνος για την επεξεργασία των μέτρων. Mάλιστα οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με τα κομματικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση των τριών  αρχηγών την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο μέτρων.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αλλά και στα επιτελεία των τριών κομμάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, που θα τεθούν προς έγκριση από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Όποτε πάντως κι αν ανακοινωθεί η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.
Στην τελευταία συνάντηση των αρχηγών, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουβέλη να εξέφρασε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Βενιζέλος μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου, συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, εν όψει της συνάντησης των τριών αρχηγών.
Στο μικροσκόπιο των στελεχών της Ιπποκράτους έχει μπει ο προγραμματισμός για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν και επεξεργάζονται από τους τομείς Εργασίας και Οικονομίας.  Από την πλευρά της Ιπποκράτους επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν «πρόσθετα οριζόντια μέτρα, άδικα, τα οποία θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό».
Μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ. Πρωτόππαπας και Σαχινίδης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα διαφώνησαν στις προτεινόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης.
Επειδή πεποίθηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει σε μια διετία και χρειάζεται να μετατραπεί σε τετραετές, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στην χθεσινή συνάντηση με την Τρόικα η απόφαση των μέτρων να μην είναι αποκομμένη από την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
Δεδομένου ότι η Τρόικα θα έχει έτοιμη την έκθεσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, συζητείται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα μέτρων ύψους 11,5 δις, πριν την απόφαση της επιμήκυνσης
Παράλληλα, «πυρετός» συσκέψεων έχει προγραμματιστεί για όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πρωί στο Οικονομικό Επιτελείο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης επισκέφθηκε την Παρασκευή τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η Τρόικα πάντως επισήμως επιμένει στην υλοποίηση των μέτρων μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν 11,5 δισ ευρώ.
Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:
- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο,

- Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,

- Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.

- Επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και στα πολυτεκνικά επιδόματα,

- Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα

- Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.

- Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

- Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)

- Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)

- Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.
Αναφορικά πάντως με την επιμήκυνση οι δανειστές της χώρας δείχνουν να τη συζητούν, ωστόσο αναμένουν την πρωτοβουλία των κινήσεων να την έχει η ελληνική πλευρά με μέτρα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την ΑΤΕ


Ανεξάρτητοι Έλληνες: Θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την ΑΤΕ

«Την κυβέρνηση και την τράπεζα της Ελλάδος» καθιστούν υπεύθυνες για τον χειρισμό των προβλημάτων της ΑΤΕ, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

ενώ έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα....


Η ΑΤΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «έχει μέσα της εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση».

Επισημαίνεται, δε, ο «κίνδυνος αφανισμού των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε φυτοφάρμακα ούτε λιπάσματα, ενώ θα μπορούσε η Αγροτική να χρηματοδοτηθεί από τα 7 δισ ευρώ που όπως υπολογίζουν θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Η ΑΤΕ» προσθέτει η ανακοίνωση «ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και ως τέτοια θα έπρεπε να είναι μέρος ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «μια ακόμα μεγάλη παραπλάνηση των Ελλήνων αγροτών» και σημειώνουν ότι ο διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» δεν δίνει λύση στην περιουσία χρεωμένων συνεταιρισμών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Τέλος, δηλώνουν ότι θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς «δεν πρόκειται να δεχθούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της αγροτικής γης σε τσιφλίκι της τρόικας, διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο ουσιαστικό έλεγχο θα ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη νέα τράπεζα και επομένως στην υποθηκευμένη αγροτική γη των ενήμερων δανείων».

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Επί ξυρού ακμής ίσταται η κυβέρνηση των τριών


Επί ξυρού ακμής ίσταται η κυβέρνηση των τριών
Ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς προκαλεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.διαμορφώνοντας συνθήκες αστάθειας στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πλέον να λειτουργεί με τη μέθοδο για την οποία κατηγορούσε την ΝΔ επί κυβέρνηση Παπαδήμου, επιλέγοντας την οδό της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης. 




Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται δυσφορία για τη διπλή γλώσσα που φαίνεται να χρησιμοποιείται από το ΠΑΣΟΚ, με τον Πρόεδρο του κ. Ευ. Βενιζέλο να εμφανίζεται συναινετικό στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που έχει με τον Πρωθυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος προχωρούν σε διαροποιούμενες διαρροές. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, τόσο μετά τη σύσκεψη των πολιτκιών αρχηγών την Πέμπτη, όσο κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ στελεχών χθες. Στην πρώτη περίπτωση –και μετά το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε μεταξύ των πολιτκών αρχηγών- έγινε λόγος για «αίμα» και «σφαγείο». 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά χθεσινές συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον κ. Στουρνάρα και τους κ.κ. Βρούτση και Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή, αρχικώς, στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς και εν συνεχεία του ΠΑΣΟΚ –κ.κ. Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Πρωτόππας και Κουκουλόπουλος. Σε «πράσινο» στέλεχος αποδίδεται η εν συνεχεία διαρροή «εμείς δίνουμε μάχη και δεν αφηνουμε να περάσουν αυτά». 

Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων προκειμένου οι κοινωνικές καταπονήσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο, διαπιστώνεται η πρόθεση από πλευράς του ΠΑΑΣΟΚ, να αποκομίσουν το όποιο κοινωνικό όφελος επιχειρώντας να καταγραφεί η διαφοροποίηση της Ιπποκράτους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

«Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Για όλους» υπογραμμίζει εμφατικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής στάσης Σαμαρά εν όψει, τόσο της επικείμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα, όσο και της επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονιακών όρων και του ζητήματος της επιμήκυνσης που εκτιμάται ότι θα τεθεί και επισήμως κατά τις επίσημες επαφές του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του περί τα τέλη Αυγούστου. 


KAΛΟ!...

Ευλογούν τα γένια τους οι Αγγλοι για το καρακιτσαριό που "παρουσιάσανε"

 Στους Άγγλους πάντως… άρεσε   Για τον υπόλοιπο κόσμο έχουμε πολλές αμφιβολίες, αλλά οι Βρετανοί ενθουσιάστηκαν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. 

Ο Τύπος της χώρας υμνεί στα σημερινά του πρωτοσέλιδα την παράσταση που «σκηνοθέτησε» ο Ντάνι Μπόιλ και καθήλωσε (;) για κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Daily Telegraph:«Πάμε για το χρυσό». 

Guardian: «Νύχτα θαυμάτων». 

Daily Express: «Η Βρετανία στα καλύτερά της. Μία χαρούμενη κι ένδοξη εκκίνηση στο Λονδίνο 2012». 

Daily Mail: «Έκρηξη! Υπό το βλέμμα δισεκατομμυρίων, το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων παίρνει ζωή». 

Daily Mirror: «Είναι μαγικό! Ο κόσμος ενθουσιάστηκε από το εξαιρετικό show». 

Independent: «Το Λονδίνο φωτίζει τον κόσμο». 

The Sun: «Χρυσό Θαύμα! Ας αρχίσουν οι αγώνες». 

The London Times: «Το ομορφότερο show». 

Daily Star: «Το ωραιότερο show της γης».

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το 1980


Για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το 1985
Όσοι ανήκετε σε αυτές τις ηλικίες ..θα καταλάβετε: «H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε...Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: 
περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. ...


Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να... μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. 

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. 

Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. 

Σπάζαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου.
Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. 

Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντας μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.. Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.. 

Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. 

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. 

Τι φρίκη! Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...».

"Θρίλερ" με το tweet της Κέλερ για τους «ξυπόλητους Έλληνες»


     Η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΓΟΕ) εξέφρασε αγανάκτηση διότι «άγνωστοι», όπως ισχυρίζεται, φέρονται να ανάρτησαν μέσα από τον λογαριασμό της σημαιοφόρου της γερμανικής ομάδας, Νατάσα Κέλερ, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τους Έλληνες.

Ο λογαριασμός που διατηρούσε η Κέλερ στον ιστότοπο αυτό έκλεισε, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύονται σχόλια στο λογαριασμό της σε έναν άλλο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, μετά την «πειρατεία» σύμφωνα με τη ΓΟΕ, στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Είναι εξοργιστικό το ότι άγνωστοι αμαυρώνουν τις γερμανοελληνικές σχέσεις... Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια θα έπρεπε να ντρέπεται. Είναι μια θλιβερή πράξη η οποία δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμό», ανέφερε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ολυμπιακής Αποστολής, Μίκαελ Φέσπερ.

Ο Φέσπερ πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή για το ζήτημα. Η Κέλερ, παίκτρια του χόκεϊ, θα είναι η σημαιοφόρος στην αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Τέλος, να σημειώσουμε, πως ενώ η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει τα παραπάνω, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Γερμανίδα αθλήτρια έκλεισε τον προσωπικό της λογαριασμό σε Facebook και Twitter.

Reuters: Νέο «κούρεμα» ίσως και μέσα στον Αύγουστο

  Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει ως η ύστατη λύση για να διασωθεί η Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που το πρώτο «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) αποδεικνύεται πως «δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της φερεγγυότητας»!

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα  σχέδιο, για την ακρίβεια «ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει και άλλο το χρέος της και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα «κουρευτούν» έως και 30%.  

Στόχος του νέου «κουρέματος»  θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.  Κάτι τέτοιο, εντούτοις, συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών. Τόσο, δηλαδή, η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.  

Βάσει του δημοσιεύματος, τέλος, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι οποίες αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεχιστεί η αξιολόγηση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.

Eντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός πως αυτό το δημοσίευμα του Reuters έρχεται μόλις μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται ένα … Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.