Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών με τον… άνδρα του!

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών με τον… άνδρα του!Δεν άντεξε, τα έχωσε για τα καλά ο Πάνος Καμμένος από το facebook, δημοσιεύοντας φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με τον άνδρα του. Η λεζάντα του ανεξάρτητου βουλευτή καυστική και αφιερωμένη στον Γιώργο Τράγκα για πάσα χρήση:

«Υπουργοί και παλικάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια………..
Θέλει να βάλει και καγγελάριο στην Ελλάδα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας που φωτογραφίζεται με τον άντρα του στον γάμο…
 
Γιώργο Τράγκα στους παραδίδω……………..»


  

Πιλοτικό πρόγραμμα σε 18 σχολεία Μικρογεύματα στα σχολεία φέρνει η ασιτία!

     Μικρογεύματα στα σχολεία προκειμένου  να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υποσιτισμού μαθητών σε σχολεία ξεκινά το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ευη Χριστοφιλοπούλου η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει σε 18 σχολεία κυρίως της Δυτικής Αττικής (Αυλώνα, Νίκαια, Μοσχάτο, Ασπρόπυργο, Πλατεία Βάθη, Πατήσια, Κερατσίνι, Μενίδι, Ταύρος αλλά και Εξάρχεια ) όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα ασιτίας μικρών παιδιών.

Μάλιστα, σημείωσε ότι σε ορισμένα σχολεία όπου υπάρχουν και πολλά παιδιά μεταναστών, παρατηρήθηκε ότι το 80 με 90% των μαθητών αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού.

Το γεύμα θα περιλαμβάνει γάλα, μπισκότα δημητριακών και φρούτα ενώ όπως επισήμανε η κυρία Χριστοφιλοπούλου «το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία με τρόπο όμως που δεν θα στιγματίζει τα παιδιά».

Η υφυπουργός πρόσθεσε πως «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τα κυλικεία όχι μόνο στα 18 σχολεία . Το κόστος για το υπουργείο θα είναι 1 με 2 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ»  και σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη προκειμένου για την αντιμετώπιση της «παιδικής φτώχιας»

Έντονη κριτική προς τη Γερμανία από χώρες μέλη Στον ... τοίχο η Ελλάδα

  please wait 2 seconds for an uncompressed image, or press Ctrl+F5 for original quality page   Aντιμέτωπος με οξεία κριτική από τους εταίρους, για την αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα αλλά πρωτίστως τις δεσμεύσεις της απέναντί τους, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα όπως εγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.

Εκεί όπου και η Γερμανία συγκεντρώνει τα βέλη εταίρων της, ακόμα και παραδοσιακών της συμμάχων, καθώς η μη επίλυση του ελληνικού προβλήματος βαραίνει επικίνδυνα πλέον στην Ευρωζώνη, κάτι που αποδεικνύει και το αυξανόμενο ώρα με την ώρα … πορτογαλικό ζήτημα, που δείχνει πως η διάχυση της κρίσης δεν έχει αποφευχθεί.

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί, εξαιτίας της ενασχόλησης των ηγετών με το ελληνικό πρόβλημα, χρόνος και ...φαιά ουσία από τους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι θα έπρεπε σήμερα ουσιαστικά να καταλήξουν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ένα Σύμφωνο ιδιαίτερα αυστηρό καθώς, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Dow Jones Newswire, προβλέπεται να θεσπίζει διαδικασία επιβολής ποινών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg, παίζοντας μέχρι πριν από λίγη ώρα πρώτο το θέμα, αναφέρεται στον "κίνδυνο το ελληνικό χρέος να εκτροχιάσει την Σύνοδο Κορυφής", την πρώτη της νέας χρονιάς, η οποία συν τοις άλλοις ουσιαστικά θα έβαζε σε ένα δρόμο την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ εντός της χρονιάς.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr τουλάχιστον τέσσερις συνδαιτυμόνες της φράου Μέρκελ στο τραπέζι της Συνόδου εκφράζουν ενστάσεις. Για όλα τα ανοικτά θέματα: Συγκεκριμένα, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Κατάινεν, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια μορφή συμβιβασμού στο ελληνικό ζήτημα, ενώ παράλληλα, δήλωσε πως για την παροχή βοήθειας εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες.

Με τη σειρά του  ο νέος Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι  Ρούπο προσήλθε στις Βρυξέλλες λέγοντας πως η περίπτωση της Ελλάδας θα συζητηθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ενώ επεσήμανε παράλληλα την … «ανάγκη ενίσχυσης της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για την ανάσχεση της κρίσης».

Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία και ενδεχομένως Λουξεμβούργο, Ισπανία ή και Ιταλία αναμένεται να εκφράσουν προς την κυρία Μέρκελ και τις «ενστάσεις» τους για την άμεση έγκριση και υλοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού συμφώνου», ζητώντας πρόσθετες αλλαγές  στη συνθήκη της ΕΕ που θα αφορούν  στις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα ο  Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, ο  οποίος ήταν και ο πρώτος πολιτικός  ηγέτης στην Ευρωζώνη που είχε δημοσίως διαφωνήσει, τον περασμένο Οκτώβριο, με την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τώρα εμφανίζεται βέβαιος πως  ακόμα και σήμερα θα υπογραφεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ. Τα λέει πάντως αυτά ενώ γνωρίζει πως για το συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνει δημοψήφισμα με προφανώς άγνωστο το τελικό του αποτέλεσμα …

Ο Σουηδός ομόλογός του από την άλλη συμφώνησε με την εκτίμηση της κυρίας Μέρκελ πως θα υπογραφεί άμεσα το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά διαφώνησε μαζί της ως προς το θέμα της Ελλάδας αφού δήλωσε πως η Σουηδία επιδιώκει μια συζήτηση και μια άμεση λύση!

Συγκεκριμένα, ο κύριος Ράινφελντ τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο πως «υπάρχει ολοένα "μεγαλύτερη απογοήτευση" για την αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε πως οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης χρειάζονται μεγαλύτερη δανειοδοτική ικανότητα.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μαδρίτη δεν θα πετύχει τους στόχους της για το 2012, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αποφανθεί για την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών μέσα στην εβδομάδα.

Πάντως μέχρι ώρας οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ισχύς του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας παραμένει στα 500 δισ. ευρώ.

"Υπάρχει συμφωνία αλλά η συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο" ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλοι δύο αξιωματούχοι από ευρωπαικές αποστολές στην Σύνοδο επιβεβαίωσαν την είδηση.

Με βάση ένα πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου, οι 27 φέρονται να συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης. Το κείμενο περιλαμβάνει και … ευχολόγια για εθνικά σχέδια απασχόλησης και κίνητρα για την εργασία των νέων αλλά καμία απόφαση επί του πρακτέου! 

Π.Καμμένος....Έχουν πέσει όλα τα προσωπεία και τα προσχήματα


Εχθές η Γερμανία ζήτησε την επιβολή Κυβερνήτη - ανώτατου στρατιωτικού διοικητή στην Πατρίδα μας.
Οι κυβερνώντες έχουν ήδη συμφωνήσει σε όλα. Άλλα έχουν φανερά υπογράψει, άλλα παραχωρήσει μυστικά.

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης χωρίς λαική εντολή προσπαθούν να......
παραδώσουν την χώρα τυπικά με ψήφιση της δανειακής σύμβασης με πλειοψηφία 180 βουλευτών για να "νομιμοποιήσουν" την, άκυρη, αντισυνταγματική, τοκογλυφική πρώτη δανειακή σύμβαση υποταγής της χώρας.

Δυνάμεις απο όλους τους πολιτικούς χώρους που αντιστεκόμαστε, δημιουργούμε μέτωπο πολιτικού συνασπισμού βάζοντας στην άκρη ιδεολογικές διαφορές σεβόμενοι την διαφορετικότητα του καθένα προτάσσοντας το Εθνικό συμφέρον.

Το πολιτικό κατεστημένο πρέπει να ανατραπεί και οι χρηματοδοτούμενοι απο τύπου siemens πολιτικοί να πληρώσουν και να δημευτούν τα κλεμμένα.

Προέχει όμως το βροντερό λαικό μήνυμα στους ήδη εκλεγμένους βουλευτές σε προσωπικό επίπεδο ότι...
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΟΙΝΙΚΗ, ΗΘΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΕΙ.


ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΗΚΑΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/blog-post_4462.html

ανάρτηση από
Siglitiki Sina

Απειλή για συμμόρφωση ή τρικ για να μας διώξουν έξω;


Απειλή για συμμόρφωση ή τρικ για να μας διώξουν έξω; 
«Την κάτσαμε τη βάρκα!». Αυτή θα έπρεπε να ήταν η αντίδραση του επιτελείου του Παπαδήμου, το πρωί του Σαββάτου, όταν διάβασαν τους«Financial Times» και το περίφημο σχέδιο Επιτροπείας της γερμανικής κυβέρνησης. 

Η κατηγορηματική του απόρριψη με δήλωση Παντελή Καψή και οι οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων, ακόμα και η ενόχληση που έβγαλε η Κομισιόν δεν πρέπει να συγκαλύπτουν το γεγονός, ότι το έγγραφο υπάρχει, μοιράστηκε στους 17 του Eurogroup, είναι ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και θα συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων. 

Η Επιτροπεία είναι η προέκταση της απόφασης του Συμβουλίου των 17 της 9ης Δεκεμβρίου για βέτο της Κομισιόν στους εθνικούς προϋπολογισμούς στα λογικά της όρια. Η απόφαση εκείνη έχει μια σημασία, αν συγκριθεί με την απόφαση που έχει πάρει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα για τη δημοσιονομική Ένωση, στο συνέδριο του της 15ης Οκτωβρίου. Οι δύο αποφάσεις ταυτίζονται με μόνη σημαντική διαφορά την Επιτροπεία, την οποία όμως υιοθέτησαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες. 

Αυτό δεν είναι αδιάφορο. Ότι έχει φέρει μέχρις στιγμής στο τραπέζι για τα ευρωπαϊκά θέματα η Μέρκελ έχει γίνει επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική, από τη στιγμή που οι Γερμανοί το θέτουν, είναι πιθανόν να περάσει. Το έγγραφο το έχει στη διάθεση της και η ελληνική κυβέρνηση έχει μοιραστεί και θα συζητηθεί σε πρώτη φάση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ευρωζώνης. 

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας θέσουν υπό μόνιμη επιτροπεία. Η μια είναι ότι θέλουν να είναι σίγουροι πως θα ξεμπερδέψουν μια και καλή μαζί μας με το πακέτο των 130 ή και 145 δις ευρώ, η άλλη είναι ότι από τη στιγμή που θα μας δώσουν τα χρήματα και θα ολοκληρωθεί το κούρεμα θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκβιάσει τους επίσημους δανειστές με χρεοκοπία. 

Γεγονός είναι, ότι τα χρηματοδοτικά πακέτα για την Ελλάδα έχουν περάσει ήδη δύο φορές από το γερμανικό κοινοβούλιο (στο μνημόνιο και για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου) και θα πρέπει να το κάνουν άλλη μια φορά για την 26. Οκτωβρίου. Ήδη οι βουλευτές ζητούν από τη Μέρκελ πρόσθετες εγγυήσεις γι’ αυτό. Όπως η Βάσω Παπανδρέου λέει ότι δεν ψηφίζει άλλα μέτρα, έτσι και οι Γερμανοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλη βοήθεια. 

Αυτή βέβαια είναι η ήπια εκδοχή. Γιατί υπάρχει και η σκληρή, που λέει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιδείξει βελτίωση και έχουν αποφασίσει τη ρήξη, όχι με έξωση, αλλά θέτοντας τέτοιους όρους για την παραμονή μας στο ευρώ που η Αθήνα δεν θα μπορεί να αποδεχτεί. 

Η γερμανική κυβέρνηση ξέρει ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δεχτεί επιτροπεία, άρα θα πρέπει να επιλέξει την έξοδο. Και όπως είπε πρόσφατα ο Κάουντερ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ σε συνέντευξη όπου ανέφερε τη δυνατότητα Επιτροπείας, «η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ. Αν βέβαια οι Έλληνες αποφασίσουν διαφορετικά, αλλάζουν τα πράγματα».


Θέμης Δαγκλής

«Δεν δικαιούνται να παραδώσουν τη χώρα»


Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που ακολούθησαν την συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι “διαφωνίες” που φαίνεται ότι υπάρχουν στον κυβερνητικό συνεταιρισμό προκύπτουν και επισήμως από τη ανακριβή δήλωση του πρωθυπουργού, μετά τη σύνοδο των συγκυβερνώντων....


Η δοτή κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση δεν δικαιούται να παίρνει αποφάσεις οι οποίες όχι μόνο δεσμεύουν τη χώρα και περιορίζουν την εθνική ανεξαρτησία αλλά και παραδίδουν τον Ελληνικό Λαό βορά στις ορέξεις ανθελληνικών συμφερόντων.

Οι δανειστές της χώρας δεν νομιμοποιούνται να θέτουν θέματα πού άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας και να απαιτούν την πλήρη παράδοση της χώρας. Η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι μονόδρομος. Ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει είναι ο λαός».

Καλά, δεν ντρέπεται ο Παπουτσής; ...

Δεν έχουν να βάλουν βενζίνη στα περιπολικά και βραβεύει ως εθνικούς ευεργέτες της ΕΛ.ΑΣ. τους Πατέρα, Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη; ...

Εθνικοί ευεργέτες της Αστυνομίας! Σε εκδήλωση χθές βράδυ  στο Μέγαρο της Μουσικής, ο υπουργός της-κατ' ευφημισμόν-Προστασίας του Πολίτη, Παπουτσής, απένειμε χρυσά δάφνινα βραβεία σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, για την προσφορά τους στην ΕΛ.ΑΣ.... 


Εκτός από τον Πατέρα, το Μελισσανίδη και το Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι υπόλοιποι "ευεργέτες" ήταν οι
Σάλλας (Πειραιώς) , Νανόπουλος (Eurobank) , Κωστόπουλος (Alpha Bank) , Παπαδόπουλος (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) .
Καλά, δεν ντρέπεται ο Παπουτσής; ... 

nonews-NEWS

Ενας πολυέξοδος συγγραφέας Η πόρσε ήταν της Φιλιππινέζας… και τη βίλα την πληρώνει η πεθερά!

    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαβάζουν αλλά ψηφίζουν, υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαβάζουν αλλά υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν. Και αν στην πρώτη περίπτωση έχουν το θάρρος τουλάχιστον να το ομολογήσουν, στη δεύτερη έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα.

Ο συγγραφέας κ. Νίκος Παπανδρέου ανήκει στην τελευταία περίπτωση. Διαβάζει ελλειπτικά, προσπερνά τα σημαντικά, αντιπαρέρχεται τα σπουδαία, αποκρύπτει τα ερωτήματα του εμπεριστατωμένου ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» και επικεντρώνεται σκοπίμως και παραπλανητικά σε έωλη επιχειρηματολογία τόσο στην αρχική του απάντηση όσο και στην εξώδικη διαμαρτυρία του. Χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι τα κατ’ αυτόν «ψεύδη» του δημοσιεύματος, διότι βεβαίως δεν υπάρχουν τέτοια, και το γνωρίζει καλώς, επιχειρεί με αοριστολογίες να εμφανίσει το δημοσίευμα συκοφαντικό, για την «τιμή των όπλων» προφανώς. Επί της ουσίας, όμως, παραμένει τόσο εκκωφαντικά σιωπηλός στα κρίσιμα ζητήματα που τον αφορούν, ώστε δημιουργεί εύλογες απορίες για το αν πράγματι διαθέτει απαντήσεις ή αν εν τέλει θεωρεί τους αναγνώστες της εφημερίδας αγράμματους ή ανόητους.

Αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρωτήσουμε:
1) Μετακόμισε ή όχι από διαμέρισμα 180 τ.μ. στα Βριλήσσια νοικιάζοντας έπαυλη 500 τ.μ. με πισίνα στην Εκάλη, στην πιο δυσχερή οικονομική συγκυρία για τη χώρα;
2) Χρησιμοποίησε o ίδιος και μέλη της οικογένειάς του για αρκετές ημέρες πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Porsche Carrera που εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρεία χρονομίσθωσης;
3) Συντηρεί οικιακή βοηθό και πληρώνει δίδακτρα σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία; Και τι δουλειά έχει πρωί-πρωί με την «Porsche»; Ποιον πήγαινε πού; 
4) Εχει χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο χωρίς να κατέχει δημόσια θέση σε κυβερνητικό ταξίδι; 
5) Εκθέτει ή όχι τον αδελφό του και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την πολυτελή διαβίωσή του εν μέσω χρεοκοπίας και έχει αποκαλέσει τους υπουργούς των κυβερνήσεων του πρώην πρωθυπουργού «ραγιάδες»;
6) Γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και ηθικού;
7) Απασχολεί ή όχι αστυνομικούς που πληρώνονται από το Δημόσιο; Απασχολούνται μήπως και σε άλλες... οικιακές δουλειές και μεταφορές; 
8) Αντιλαμβάνεται ότι η τιμή και η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζονται ούτε εκβιάζονται, αλλά αποδίδονται; 
Προφανώς και δεν αναμένουμε δικαιολογίες μέσω διαρροών που κάνουν λόγο ότι «το σπίτι το πληρώνει η πεθερά μου έναντι 3.000 ευρώ μηνιαίως». Δεν αρκούμαστε στον ισχυρισμό ότι «η Porsche ανήκει σε επισκέπτη που πάρκαρε στο γκαράζ μου για ένα βράδυ». Ούτε, φυσικά, περιμένουμε από τον ίδιο να παραδώσει μαθήματα δημοσιογραφίας. Και αν επιπλέον δεν το γνωρίζει, οι δημοσιογράφοι -όπως και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων- καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» εδώ και δεκαετίες. Αν κρίνει και ο ίδιος την ανάγκη να το κάνει, ευχαρίστως να τη δημοσιεύσουμε, για να πληροφορηθεί η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία πόθεν πολυτελώς διαβιώνει. 


Η αρχική απάντηση του Νίκου: «Οι πολυτέλειες δεν συνάδουν με τη φύση μου»

Ηαπάντηση του Νίκου Παπανδρέου στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Τι φοβάται ο Γιώργος για τον Νίκο» έχει ως εξής:
Εδώ και ενάμισυ χρόνο περίπου διάφορα μπλογκ και εφημερίδες ασχολούνται επιμελώς με το πρόσωπό μου, χωρίς φυσικά να προσκομίζουν στοιχεία. Το σημερινό εξώφυλλο είναι στην ίδια γραμμή με τα μπλογκ. Μόνο σκοπό που έχουν είναι -υποθέτω- να αποτελειώσουν δια της λασπολογίας, το επώνυμο «Παπανδρέου» μια και καλή.

Πρώτ’ απ’ όλα προφανώς είμαι υπό απίστευτη παρακολούθηση επειδή για μια μέρα που επισκέπτης πάρκαρε το αμάξι του στα γκαράζ μου, προλάβατε να βγάλετε φωτογραφία με αυτό, υπονοώντας ότι μου ανήκει.
Φυσικά και δεν μου ανήκει. Όπως και δεν μου ανήκει ένα 4χ4 BMW, όπως υπονοείτε στο εξώφυλλο. Έχω ένα οικογενειακό VOLVO του 2003. Όμως σημειώνω ότι ποτέ δεν κάνατε το κόπο να με ρωτήσετε αν μου ανήκει το πολυτελές αμάξι που φωτογραφίσατε ή αν μου ανήκει η μεζονέτα στην οποία διαμένω. Ένα τηλεφώνημα; Δικό σου το αμάξι Νίκο; Όχι. Δικό σου το σπίτι; Όχι. Έχεις Porsche; Όχι. Εχεις BMW 4χ4; Όχι.

Αν προέρχονταν από τα πολυπληθή δεξιά μπλογκ, ίσως θα το καταλάβαινα. Από σοβαρή εφημερίδα, ένα απλό τηλεφώνημα σε μένα δεν θα ήταν το σωστό και δεοντολογικό; Ιδιαιτέρως σε μια δύσκολη εποχή (για την οποία έχω γράψει πολλές φορές και έχω προτείνει λύσεις) δεν πρέπει να προσέχουμε τι λέμε για ανθρώπους με επώνυμα; Προς τι αυτή η κακία; Προς τι αυτή η επιμονή;

Πραγματικά δύσκολα καταλαβαίνω την τόση κακία. Αν θέλετε, με χαρά να σας δώσω και τα τελευταία δέκα χρόνια των φορολογικών μου δηλώσεων, να δείτε από κοντά. Είμαι φυσικά υπέρ του πόθεν αίσχες για όλους. Μήπως να κάνετε το πρώτο βήμα εσείς;

Μάλιστα γνωρίζω ότι έχετε ή είχατε στα χέρια σας -σας το έφερε «δημοσιογράφος»- αντίγραφο του ενοικιαστηρίου του σπιτιού. Μεγάλη αμαρτία φαίνεται να διαμένω στην Εκάλη! Που θα προτιμούσατε; Στο πατρικό στο Π Ψυχικό; Στο Καστρί του παπού; Σε ποιά μαγαζιά επιτρέπεται να πηγαίνω; Με τι αμάξι να κυκλοφορώ και με πόσα κυβικά; Τι ποτό επιτρέπεται να πίνω ως αδερφός (γιος, εγγονός -διαλέξτε και πάρτε) πρωθυπουργού; Ρετσίνα; Κρασί ελληνικό; Αν είναι ιταλικό; Γαλλικό; Από Χιλή; Σε ποιές χώρες μπορώ να ταξιδεύω; Και με ποιά εταιρεία; Και σε ποιά θέση; Τσιγάρο; Τι μάρκα;

Ούτε το σπίτι είναι δικό μου, ούτε το πολυτελές αμάξι. Ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά άλλωστε και δεν συνάδουν με την φύση μου.

Φυσικά σημειώστε ότι δεν έχω δημόσια θέση, δεν πληρώνομαι από τους φορολογούμενους και κάνω τα πάντα να μην επιβαρύνω ποτέ το δημόσιο. Ξέρω ότι δεν σας πείθω. Αλλά για την τιμή των όπλων δεν μπορώ να μη απαντήσω, έστω και μια φορά.


Η απάντηση του «ΘΕΜΑτος»: Νίκο η σιωπή είναι χρυσός

Η απάντηση του «ΘΕΜΑτος» στον Νίκο Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Με λύπη διαβάσαμε την προσπάθεια που έκανε ο Νίκος Παπανδρέου να απαντήσει στο απολύτως εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του “ΘΕΜΑτος” για το εντυπωσιακό επίπεδο ζωής του εν μέσω οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν, και επειδή με αυτά που γράφει γεννιούνται πολλά νέα ερωτήματα, θα του θυμίζαμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις “η σιωπή είναι χρυσός”, διότι:
α) Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στον κόσμο γιατί την ίδια χρονιά που η Ελλάδα χρεοκοπεί και οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους ή αυτοκτονούν επέλεξε να μετακομίσει από τα 180 τ.μ. που διέμενε στα Βριλήσσια σε βίλα 500 τ.μ. με πισίνα στην Εκάλη. Νόμιμο; Ηθικό; Σίγουρα εντελώς κακόγουστο και βαθιά αντικοινωνικό.

β) Ισως θα ήταν καλύτερο να μην επιμείνει στην πρωτότυπη θεωρία ότι μια Porsche Cabrio τον επισκέφθηκε ξαφνικά ένα βράδυ και μετά έφυγε μέσα στη νύχτα σαν κυρία, διότι μπορεί να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τη χρησιμοποίησε συστηματικά - και όχι μόνο για προσωπική του χρήση.

γ) Είναι ντροπή να προσπαθεί να φορτώσει αυτές τις γελοίες νεοπλουτίστικες συμπεριφορές στον αδελφό του και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι με τις αποκαλύψεις επιχειρούν να αποτελειώσουν τον Γιώργο.
Αν κάποιος τον αποτελειώνει με αυτό που κάνει είναι αυτός ο ίδιος - και δεν είναι η πρώτη φορά. Καλύτερα όμως να είναι η τελευταία, γιατί αν δεν θέλει κριτική και αν ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει δημόσιες θέσεις, τότε να μη χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για μπίζνες στο Κατάρ και να μην τολμήσει να αποκαλέσει ξανά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ “ραγιάδες”, ενώ ο ίδιος ζει όπως οι μαχαραγιάδες. Αυτά για σήμερα, και αν δούμε ότι το θράσος του ανδρός, που στα 55 του ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενηλικιωθεί και να φερθεί σαν άνδρας και όχι σαν προστατευμένο μέλος της οικογένειας, συνεχίζει να ξεχειλίζει, τότε θα χρειαστεί, με λύπη μας, να επανέλθουμε. Ασ’ τα καλύτερα, Νίκο.

ΥΓ.: Και επειδή αναγνωρίζουμε στον καθένα το δικαίωμα να πει ότι έσφαλε, τον πληροφορούμε ότι αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη προσφορά μικρότερων διαμερισμάτων για να μετακομίσει, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές, και αν θέλει μπορούμε να του βρούμε ένα μικρότερο αυτοκίνητο να κυκλοφορεί, χωρίς να υποχρεώνεται δανειζόμενος από άγνωστους σπόνσορες. Τέλος, δεν δικαιούται να συκοφαντεί, ειδικά το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ».

Στον κόσμο της η Τρόικα... "Κόψτε 200 ευρώ από τον κατώτατο μισθό!"

       Μάχη μέχρις εσχάτων θα συνεχισει να δίνει έως την Τρίτη η ηγεσία του υπουργειου Εργασίας προκειμένου να πεισει  τους επικεφαλής της Τρόικας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.


Η Τρόικα ζητά οι περικοπες των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επισημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειωθηκε κατά 12% . Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις , το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.


Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ ειναι μη μισθολογικό κόστος δηλ οι εισφορές και ο φορος μιθωτών υπηρεσιών  ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ.


 Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρω και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας ( 566), της Ισπανίας ( 748) και των πρώην ανατολικών χωρών (ακόμη χαμηλότερα) προς όφελος της ανταγωνίστηκότητάς .


Ο κατώτατος και ο 13 και 14ος παραμένουν κεντρικά σημεια της σκληρής διαπραγματευσης την οποία χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος βρίσκεται σε σύμπλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς(διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).


Οσοι παρακολούθησαν απο κοντά τις σκληρές διαπραγματεύσεις (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ από τις επαφές του σαββατοκύριακου) εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί επιτυχία αν καταφέρει να διασώσει ένα από τα δύο και βλέπουν πιο πιθανόν να σωθεί ο 13ος και 14ος καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιθυμούσαν ο κατώτατος να συμπιεστεί κάτω απο τα 600 ευρώ .


Κι αν αυτό το ζήτημα παραμένει ακόμα προς διαπραγμάτευση ,οι  αξιωματούχοι απαιτουν την άμεση νομοθέτηση όλων των υπόλοιπων θεμάτων που είναι το πάγωμα μισθών ωριμάνσεων , η περικοπή στις επικουρικές καθώς και η μείωση μισθών, οι απολυσεις στις ΔΕΚΟ και τις τραπεζες και, βεβαίως, η πτώση τιμών από τους επαγγελματίες.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αποθέωση Καμμένου..


Ο Πάνος Καμμένος έδωσε το παρόν, ήταν εκεί..
Μαζί με τον Παναγιώτη Μελά και ο κ. Τραγάκης ήταν οι μόνοι βουλευτές,  που παρευρέθησαν στην επιμνημόσυνη δέηση  στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Α. Βλαχάκου, που έπεσε στα Ίμια στις 31/1/1996.
Μπράβο στον Πάνο Καμμένο .

Aτάκες για «επιθεώρηση» από το ΠΑΣΟΚ του παρόντος και του μέλλοντος...


Aτάκες για «επιθεώρηση» από το ΠΑΣΟΚ του παρόντος και του μέλλοντος... 
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζεται στο ΠΑΣΟΚμε βουλευτές και υπουργούς να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις υψηλόβαθμων και όχι μόνο στελεχών του κόμματος σχετικά με το Μνημόνιο αλλά και τη δημοσκόπηση της VPRC η οποία παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου.   


Πρώτος άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσυχοΐδης, ο οποίος προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων όταν στα μέσα της εβδομάδας υποστήριξε ότι «ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει!».   

Ο υπουργός Ανάπτυξης αγνοώντας τις απειλές περί διαγραφής έριξε και στη συνέχεια λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι ψήφισε το Μνημόνιο «με το πιστόλι στον κρόταφο» γνωρίζοντας μόνο τις βασικές κατευθύνσεις του και όχι το συνολικό περιεχόμενο των 2.200 σελίδων του. 

Είπε μάλιστα  ότι «λογοδοτώ με πράξη και ευθύνη και δεν λιποτακτώ», για να επαναλάβει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα κάλεσε όποιον αμφισβητεί την προσωπική του πορεία να το καταθέσει, επισημαίνοντας ότι δεν τον αφορά η συζήτηση για πιθανή διαγραφή του.   

Αμέσως άρχισαν τα καυστικά σχόλια και οι επικρίσεις τόσο από μερίδα των ΜΜΕ όσο και από πολιτικούς με τους πολίτες να αναρωτιούνται από την πλευρά τους «ποιος πολιτικός το διάβασε τελικά;».   

Και η απάντηση δεν άρχισε να έρθει από την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη. «Διάβασα το Μνημόνιο ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.   

Την ίδια ώρα, επικριτικός στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού εμφανίστηκε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποιός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι πασοκικές περικοκλάδες μάς οδήγησαν εδώ. Είπαμε να γίνει η αλλαγή ηγεσίας ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά, αλλά κάποιοι επέλεξαν τις προσωπικές τους προτεραιότητες από τις προτεραιότητες της χώρας», επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε σε «προσωπικούς σχεδιασμούς διαφόρων δελφίνων που δημιούργησαν τον σημερινό ολισθηρό δρόμο για το ΠΑΣΟΚ».   

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της VPRC λέγοντας: «Πέμπτο κόμμα και πολύ μας είναι!».   

Απαισιόδοξος, τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με δηλώσεις του και ο Χάρης Καστανίδης. «Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και εμείς στο ΠΑΣΟΚ χτενιζόμαστε...», είπε.      
 
Ο κ. Καστανίδης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «βαρυχειμωνιά», αναγνώρισε ότι κάποια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δεν άσκησε τα προεδρικά του καθήκοντα, επέμεινε όμως ότι θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι το Μάρτιο και απέρριψε την πρόταση Σκανδαλίδη για σύγκληση ΚΟ με σκοπό την άμεση εκλογή προέδρου.    

Όλα τα «πράσινα» βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Πέμπτη, όπου αναμένεται νέα επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της στάσης του Γιώργου Παπανδρέου.   

Γωγώ Κυριαζή

Κυβερνούν τον κόσμο 147 εταιρείες!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ποιος κυβερνά τον κόσμο; Το κλασικό και σχεδόν γραφικό αυτό ερώτημα, που σε κάθε εποχή δέχεται διαφορετικές απαντήσεις, έχει την απάντησή του και στις μέρες μας: μόλις 147 επιχειρήσεις! 

Μπορείτε να απαντήσετε και 737 επιχειρήσεις, καθώς οι 147 πρώτες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι 737 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 147) ελέγχουν το 80% της οικονομίας του πλανήτη! Είναι απίστευτη πραγματικά η συγκέντρωση του κεφαλαίου και ηαλληλοδιασύνδεση των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην υδρόγειο. ...

Οι πάντες υπέθεταν ισχυρότατη συγκέντρωση ελέγχου, αλλά τέτοιο πράγμα, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις αλληλοδιαπλεκόμενες να έχουν συμμετοχή σε εταιρείες που εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς κύκλου εργασιών, κανένας δεν το φανταζόταν. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, αίσθηση και συζητήσεις η πρωτοποριακή μελέτη τριών Ελβετών ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά.

Ο Τζέιμς Γκλάτφελντερ, ο Στέφανο Μπατιστόν και η Στεφανία Βιτάλι, ειδικοί στα σύνθετα δίκτυα, ανέλαβαν ένα εξαιρετικής σημασίας και τεράστιου όγκου δουλειάς έργο. Αντλησαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ για τις επιχειρήσεις (Οτβίς) για το έτος 2007, το οποίο τότε περιλάμβανε στοιχεία για 37 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο (σήμερα περιλαμβάνει 44 εκατομμύρια εταιρείες).
Από αυτά τα 37.000.000 ξεχώρισαν 43.060 επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΣΑ για να οριστούν ως πολυεθνικές. Από εκεί και πέρα άρχισε η κοπιαστική και πρωτότυπη δουλειά των ερευνητών: ερεύνησαν τι ποσοστό συμμετοχής έχει η καθεμιά από τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις παγκόσμιας κλίμακας σε άλλες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες.

Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι κάθε μία από αυτές τις 43.000 επιχειρήσεις είχε κατά μέσο όρο πακέτα μετοχών (όχι πλειοψηφικά, εννοείται) σε άλλες 20 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας! Η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ τους δηλαδή ήταν τεράστιας έκτασης, πέρα φυσικά από τις μετοχές εταιρειών μικρότερου μεγέθους που κατείχαν και οι οποίες αποκάλυψαν ένα δίκτυο 600.000 αλληλεξαρτώμενων εταιρειών.

Η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων αυτών έφερε στο φως τις 147 προαναφερθείσες επιχειρήσεις (τα τρία τέταρτα των οποίων ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πρώτη στον κόσμο τη βρετανική τράπεζα Μπάρκλεϊς) που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Διαπιστώνεται έτσι η ύπαρξη «μιας οικονομικής υπερ-οντότητας στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων εταιρειών», όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί ερευνητές.

Η αλληλοδιασύνδεση αυτών των πανίσχυρων επιχειρήσεων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από δάνεια που χορηγούν η μία στην άλλη, από ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και από άλλα υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομικά προϊόντα εντελώς αδιαφανή.

Το πολύ σημαντικό όμως στοιχείο επίσης είναι ότι αυτή η στενότατη αλληλοδιασύνδεση αυξάνει τρομερά τους κινδύνους μετάδοσης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, γιατί «σε άσχημες εποχές οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ταυτόχρονα προβλήματα» και έτσι δρουν άκρως αποσταθεροποιητικά για το σύστημα.

Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα το φθινόπωρο του 2008 με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς. Ετσι εξηγείται γιατί η χρεοκοπία μίας και μόνης τράπεζας (34ης στη λίστα των Ελβετών ερευνητών το 2007) πυροδότησε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - ακριβώς λόγω της ισχυρότατης αλληλοδιασύνδεσης αυτών των γιγαντιαίων επιχειρήσεων.

Η μελέτη των ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης δεν μετράει φυσικά την τρομερή πολιτική ισχύ που δίνει σε αυτές τις 147 εταιρείες η κολοσσιαία οικονομική τους δύναμη. «Στις ΗΠΑ κατόρθωσαν πάνω απ' όλα οι πρώην συνεργάτες της τράπεζας Γκόλντμαν Σαξ που βρίσκονται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο καθώς και οι λομπίστες της Γουόλ Στριτ να εμποδίσουν κάθε πραγματικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα... Επίσης στην Αγγλία, στην Ελβετία ή στη Γερμανία πολύ λίγα έχουν γίνει στο θέμα αυτό», έγραφε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».

Σκάνδαλο

Αντί για φόρους επιδοτήσεις


Ισχύς χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα δεν σημαίνει τίποτα στην εποχή μας. Γι' αυτό και οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις που προαναφέραμε δεν πληρώνουν ουσιαστικά φόρους. Οπως γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η Τζένεραλ Ελέκτρικ για παράδειγμα, με κέρδη μέσα στις ΗΠΑ το 2010 ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο, αλλά πήρε κι από πάνω προνομιακές επιδοτήσεις τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων! Σκανδαλώδες, αλλά συνηθισμένο πλέον. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950, το κράτος εισέπραττε από τις επιχειρήσεις το 30% των εσόδων του, ενώ το 2009 εισέπραξε μόλις το... 6,6%! Τώρα τα κράτη «γδέρνουν» φορολογικά τους πολίτες τους. Οι εταιρείες κάνουν πάρτι.