Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

«Μαχαίρι» και στις χαμηλές συντάξεις


«Μαχαίρι» και στις χαμηλές συντάξεις
Δεν... «βγαίνει» από ό,τι φαίνεται στο υπουργείο Οικονομικών το μέτρο των περικοπών των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ, και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών και στις χαμηλές συντάξεις. 

Οι πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το σενάριο που είχε διαμορφωθεί με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ και προέβλεπε περικοπές 10% μόνο για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ δεν αποδίδει τελικώς το προσδοκώμενο όφελος, αφού περιορίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.


Οπως επισημαίνεται, στο θέμα αυτό υπήρξε αστοχία στους υπολογισμούς ακόμη και της τρόικας. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο ανέθεσε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εξετάσει νέα εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και μικρές περικοπές, της τάξης του 5%, στις χαμηλότερες συντάξεις, όπου συγκεντρώνεται το μεγάλο πλήθος συνταξιούχων και άρα η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη.
Εξετάζεται επίσης η κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα για συνταξιοδότηση κάτω των 65. Στόχος είναι να παίρνουν όλοι σύνταξη στα 65. Ωστόσο, αν και αυτό το μέτρο δεν αποδειχθεί αρκετό, ίσως αυξηθεί το όριο στα 66 χρόνια.

Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιδιωχθεί η επιβολή νέου χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη ένα πλαφόν, στα 2.700 ευρώ, το οποίο παραβιάζεται από κάποια Ταμεία. Στόχος είναι, προς το παρόν, να επιβληθεί η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, αναφέρουν οι πηγές.

Εξάλλου, στα μέτρα της διετίας, σύμφωνα πάντα με τις υψηλόβαθμες πηγές του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, δεν εξετάζεται η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους.


Με πληροφορίες από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου