Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γκιουλ: Δεν είναι δυνατό να συγκαλύψουμε το γεγονός, θα γίνει ό,τι πρέπει

   Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους F4 της τουρκικής αεροπορίας, από τη συριακή αεράμυνα το απόγευμα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και τόνισε πως ό,τι επιβάλλεται να γίνει μετά το επεισόδιο θα γίνει.

«Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε κάτι τέτοιο, ό,τι είναι αναγκαίο θα γίνει», επισήμανε ο Γκιούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα πως η Άγκυρα είχε τηλεφωνική επαφή με τη Δαμασκό για το επεισόδιο και πως θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο Γκιούλ επισήμανε επίσης πως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε είναι πιθανόν να παραβίασε για μια στιγμή το συριακό εναέριο χώρο εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας.

«Όταν σκέφτεται κανείς την ταχύτητα με την οποία πετούν πάνω από τη θάλασσα, είναι πιθανόν να περνούν τα σύνορα για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Γκιούλ και πρόσθεσε πως αυτό δεν δείχνει «κακή πρόθεση».

Την ίδια ώρα, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει μια εξήγηση από την Συρία για τους λόγους που κατέρριψε το μαχητικό της αεροσκάφος.

«Οταν λάβουμε μια εξήγηση ως προς το γιατί ένα μη μαχητικό, εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας, κατερρίφθη, θα μοιραστούμε την πληροφορία με το κοινό». Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε το Σάββατο τον λαό να παραμείνει ήρεμος και να διατηρήσει την υπομονή του.

Πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας και πλοία του Πολεμικού της Ναυτικού διεξάγουν σήμερα επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των δύο Τούρκων πιλότων. Οι έρευνες διεξάγονται κοντά σε περιοχές της Λατάκειας, παραθαλάσσιας συριακής επαρχίας. Ο σταθμός, επικαλούμενος εκπρόσωπο του συριακού στρατού, ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και των δύο χωρών συνεργάζεται στις έρευνες εντοπισμού των πιλότων.

Πρώην αξιωματούχος του συριακού στρατού, που βρίσκεται στη Βηρυτό, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι διαθέτει πληροφορίες πως τα συριακά στρατεύματα που κατέρριψαν το μαχητικό θεώρησαν ότι επρόκειτο για έναν ακόμη Σύρο πιλότο που αυτομολεί με το αεροσκάφος του στην Τουρκία.

Η Άγκυρα με ανακοίνωσή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε από τη Συρία το τουρκικό μαχητικό, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί χθες. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία, από κοινού με τη Συρία πραγματοποιεί έρευνες για να εντοπιστούν οι πιλότοι καθώς επίσης και ότι «η Τουρκία θα γνωστοποιήσει την τελική της στάση και θα προβεί με αποφασιστικότητα στα αναγκαία βήματα, όταν θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

Στην ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κατάρριψη, ούτε στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό αεροσκάφος, ωστόσο, η Συρία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι το τουρκικό μαχητικό πετούσε χαμηλά και εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας, όταν κατερρίφθη.

"Η Τουρκία αναζητά τρόπο απάντησης στην κατάρριψη του μαχητικούς της αεροσκάφους από τη Συρία", αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάρριψη τους αεροσκάφους από ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα είναι ένας από τους λόγους που η Δύση δείχνει ενδοιασμούς για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας. 

«Οι άλλοτε άψογες σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον διαρραγεί» αναφέρει η εφημερίδα η οποία τονίζει πως η Τουρκία με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος εχθρός της Συρίας. 

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ευελπιστεί η Τουρκία και η Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

"Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ελπίζει αυτό το σοβαρό περιστατικό να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές μέσω της διπλωματικής οδού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Την διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κατάρριψης του μαχητικού ζητεί η Γερμανία 


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τον συριακό στρατό και έκανε έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

"Ανησυχώ για το περιστατικό, δηλαδή το να έχει καταρριφθεί από τις συριακές δυνάμεις ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Απαιτώ την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού", είπε ο Βέστερβέλε από την Ντάκα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπανγκλαντές.

Ο υπουργός χαιρέτισε ακόμα την "υπεύθυνη" τουρκική αντίδραση λέγοντας ότι "τώρα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου