Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Και η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης

   Τελικά η Ισπανία δεν κατάφερε να αποφύγει την Ευρωπαική βοήθεια μέσω του μηχανισμού στήριξης. Σήμερα το πρωί υπέβαλλε αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί αργότερα αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και να προσφέρει μια επιπλέον προστασία.

Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες.

Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών, ανοδικά κινούνται από το πρωί οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, καθώς μριώνονται οι προσδοκίες για λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,44%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωναν άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,88%.

«Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πολλές προσδοκίες για τη Σύνοδο... και πρόοδος όσον αφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», σχολίασε trader. Όπως σημείωσε, ωστόσο, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Γερμανία φαίνεται πως έκανε και πάλι πίσω.

Καθοριστική για τις αποφάσεις της Συνόδου κρίνεται πάντως η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση των απόψεων σε κορυφαία θέματα, όπως η τραπεζική ένωση και φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου