Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τη Δευτέρα στην Αθήνα η Τρόικα για να προετοιμάσει «επικαιροποίηση» του Μνημονίου


   «Η Ελλάδα επανεπιβεβαίωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να καλέσει την τρόικα στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου οι ελεγκτές να προχωρήσουν στη σύνταξη έκθεσης προόδου για το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, με βάση την οποία θα προχωρήσει η επικαιροποίηση του προγράμματος, ενώ όσον αφορά το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου), διευκρίνισε ότι αυτή θα εκταμιευτεί πριν το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συζήτησαν λεπτομερώς για την αναθεώρηση των όρων του ελληνικού μνημονίου και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές πριν την έκθεση της τρόικα δεν έχει νόημα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε πως η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να εξετάσει το τι έχει μείνει πίσω από το πρόγραμμα στήριξης, τι έχει τηρηθεί και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις και κατόπιν θα αποφασισθεί τι πρέπει να αλλάξει από το πρόγραμμα.

Ανάλογη η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ, που ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να μιλήσει για αναθεώρηση του Μνημονίου, σημειώνοντας όμως πως οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα των ελεγκτών της Τρόικας και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις για την σωστότερη «προσέγγιση» της ελληνικής υπόθεσης, για τα «εργαλεία και τους σωστούς χρόνους εφαρμογής τους»!

Άπαντες χαιρέτισαν πάντως τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρωπαϊκής προσήλωσης και τόνισαν πως πρώτο της μέλημα θα πρέπει να είναι η επαναφορά «σε σωστή τροχιά» του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Ο EFSF θα «σώσει» τις ισπανικές τράπεζες

Αναφορικά με την Ισπανία ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα «διάσωσης», ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα εγγυηθεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και δη από τον EFSF – έως ότου ενεργοποιηθεί ο ESM.

Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ισπανικό πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σημείωσε ότι το ακριβές μέγεθος του προγράμματος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Λαγκάρντ – εμμέσως – κατά Μέρκελ!
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ και η αιχμή που άφησε για τη στάση της Γερμανίας!

Συγκεκριμένα η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως «χρειάζεται πιο "δημιουργική" νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ», σημείωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες και υποστήριξε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και τέλος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς μια δημοσιονομική ένωση, ζητώντας να υπάρξει «κάποιας μορφής κοινό χρέος» στην ευρωζώνη. Με δυο λόγια ευρωομόλογο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου