Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ισπανία: «Να σώσουμε τους ανθρώπους, όχι τις τράπεζες»


Οι Ισπανοί βράζουν από οργή. Η Bankia, την οποία οι «Indignados» (Αγανακτισμένοι) έχουν κατονομάσει ως την «πρώτη τράπεζα από άποψη εξώσεων», θα λάβει 19 δισ. ευρώ από το κράτος. Η Ισπανία θα ενισχύσει με 100 δισ. ευρώ που έλαβε από την ΕΕ όλες τις τράπεζές της αλλά την ίδια στιγμή κόβει 10 δισ. ευρώ από την παιδεία και την υγεία.

Η Μαρία Μπενίτεθ έλαβε έναν μήνα παράταση προκειμένου να βρει μια λύση προτού κάνει έξωση στην ίδια και στην οικογένειά της η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας που λαμβάνει βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ από το κράτος επειδή είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η 42χρονη Μπενίτεθ ζει σε ένα ταπεινό σπίτι στην κωμόπολη Μοντόρο με τον σύζυγό της, τα τρία τους παιδιά ηλικίας από 17 ως 20 ετών, την 84χρονη μητέρα της και την 52χρονη ανάπηρη αδερφή της....
Επτά άτομα που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο χωρίς δεκάρα και χωρίς δουλειά. Να γίνουν, δηλαδή, μέρος των στατιστικών για τις εξώσεις που πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η κρίση στην Ισπανία. Σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά όλα τα μέλη είναι άνεργα ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα «θύματα των στεγαστικών δανείων», από την αρχή της κρίσης, 150.000 άτομα έχουν χάσει τα σπίτια τους και άλλα 300.000 περιμένουν με αγωνία να τους γίνει έξωση.
Η ιστορία της Μαρίας, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είναι παρόμοια με εκείνη όλο και περισσότερων Ισπανών. Η ανεργία φθάνει το 24,4% και μεγάλο μέρος των ανέργων είχε δανειστεί από τις τράπεζες για να αγοράσει σπίτι στην εποχή της ευημερίας.
Ολη η οικογένεια της Μαρίας ζει χάρη στη σύνταξη της μητέρας της, γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, την φιλανθρωπία της Caritas που τους παρέχει τακτικά φαγητό και τη βοήθεια των δημοτικών αρχών που πληρώνουν ενίοτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Μαρία είναι άνεργη, όπως και ο σύζυγός της που εργαζόταν κάποτε στον τομέα των κατασκευών ο οποίος έχει πληγεί χειρότερα από την κρίση. Υποθήκευσαν το σπίτι τους για να αγοράσουν ένα κτήμα με ελιές το οποίο δεν τους απέφερε όσα ήλπιζαν λόγω της μείωσης της τιμής του λαδιού. Αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου ύψους 200.000 ευρώ.
Στην οικογένεια επρόκειτο να ασκηθεί έξωση στις 27 Ιουνίου. Όμως ο δημοσιογράφοςΑλμπέρτο Αλμάνσα ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας Μπενίτεθ σε ένα μικρό βίντεο που ανάρτησε στο Youtube, με τίτλο «Bankia sin alma» («Bankia χωρίς ψυχή»), κατάφερε να βάλει φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα. Σε τέτοιο βαθμό που το υποκατάστημα της Bankia στην περιοχή κάλεσε την Μαρία σε συνάντηση την Παρασκευή 22 Ιουνίου το πρωί.
Η οργάνωση Stop Desahucios (Σταματήστε τις Εξώσεις) συγκέντρωσε καμιά εκατοστή άτομα στην είσοδο της τράπεζας. Η κινητοποίηση απέδωσε. Η διευθύντρια του υποκαταστήματος ανέβαλε την έξωση κατά ένα μήνα, για τις 17 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό θα εξετάσει το αίτημα της Μαρίας που είναι να δώσει το σπίτι στην τράπεζα για να διαγραφεί το χρέος της αλλά να συνεχίσει να ζει σε αυτό έναντι ενός χαμηλού ενοικίου.
Οι Ισπανοί βράζουν από οργή. Η Bankia, την οποία οι «Indignados» (Αγανακτισμένοι) έχουν κατονομάσει ως την «πρώτη τράπεζα από άποψη εξώσεων», θα λάβει 19 δισ. ευρώ από το κράτος. Η Ισπανία θα ενισχύσει με 100 δισ. ευρώ που έλαβε από την ΕΕ όλες τις τράπεζές της αλλά την ίδια στιγμή κόβει 10 δισ. ευρώ από την παιδεία και την υγεία.
«Σχέδιο διάσωσης για τους ανθρώπους, όχι για τις τράπεζες» και «Να σώσουμε τους ανθρώπους, να κάνουμε έξωση στους τραπεζίτες» γράφουν τα πανώ στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της διάσωσης των τραπεζών.
«Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά θυσίες από τους Ισπανούς, μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, περικόπτει τις υπηρεσίες υγείας και αυξάνει τους φόρους, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι στα πρόθυρα του να βρεθούν στον δρόμο, η κρατική βοήθεια που η Ισπανία ετοιμάζεται να δώσει στις τράπεζες δεν μπορεί να περάσει», καταλήγει ο «Monde».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου