Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Φοβούνται για… φιάσκο στη Σύνοδο Κορυφής

   "Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λάβουν κάποια απόφαση σχετικά με την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
"Θα πρέπει να πάει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να δουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα", σημείωσε.
 
Παράλληλα εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας έχει καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων υγείας του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

"Η επίσκεψη της τρόικας καθυστέρησε λόγω έλλειψης συνομιλητών", δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους. "Αυτό είναι λυπηρό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα", πρόσθεσε.

Αυτή η στάση προκάλεσε εντονότατες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής διατηρούν κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι εστιάζουν στην κάθετα αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη και κυρίως με τα όσα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος από τις χώρες που ανοιχτά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υπερβολή «δόση» λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής εγκράτειας που πρεσβεύει το Βερολίνο.

Είναι ενδεικτική η δήλωση της ίδιας της κυρίας Μέρκελ το πρωί της Δευτέρας, στη γερμανική βουλή, όπου και εξέφρασε την … ανησυχία της ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δοθεί «υπερβολικό βάρος στην αμοιβαία εγγύηση του χρέους». Η κυρία Μέρκελ έσπευσε να υπογραμμίσει, για πολλοστή φορά, την αντίθεση της σε αυτό, λέγοντας πως «η αμοιβαία εγγύηση του χρέους – η έκδοση ευρωομολόγου δηλαδή – είναι πολιτικά και οικονομικά λανθασμένη».

Στον αντίποδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε πως η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου «δεν θα είναι μια απλή, συνηθισμένη, Σύνοδος» και πως «θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προτείνουν επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις που αναμένονται απ' αυτές»! Συγκεκριμένα τόνισε «η εβδομάδα που ξεκινά είναι μία πολύ σημαντική εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ‘σπονδυλικής στήλης’ της Ευρωζώνης, στη δημιουργία μιας ρύθμισης, μιας τραπεζικής ένωσης που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη». Και προέβλεψε πως στη Σύνοδο οι πολιτικοί ηγέτες θα καταλήξουν σε αποφάσεις για το πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.

Την ίδια ώρα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση ανάληψη δράσης. Προανήγγειλε δε «νέα μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Εν όψει της συνόδου κορυφής, ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη περαιτέρω οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη. (δείτε εδώ)

Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι σαφώς αντικρουόμενες, κάτι που σημειώνουν με απογοήτευση και κορυφαίοι αναλυτές. Όπως ο Τζορτζ Σόρος ο οποίος, με άρθρο του στους Financial Times, προειδοποιεί για «επερχόμενο φιάσκο» στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως γιατί κατά την άποψή του οι Γερμανοί και πάλι δεν δείχνουν κάποια εμφανή πρόθεση για να συνδράμουν στην διάσωση της Ευρωζώνης!

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος δηλώνει πως είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες  χειρίζονται την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, εμφανίζεται εξόχως απαισιόδοξος για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξεχάστε την Ελλάδα, που λίγο ως πολύ είναι χαμένη υπόθεση. Το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στην Ισπανία» και τέλος προβλέποντας πως αν το ευρώ κατακρημνιστεί η Ευρώπη θα διασπαστεί για μια ακόμα φορά, όπως το 1931, που δεν έσωσε κανείς την Αυστρία …(δείτε εδώ)

Στον αντίποδα, την άποψη πως στην Ελλάδα «δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει» εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου