Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

«Αγριεμένη» ετοιμάζεται να επιστρέψει η Τρόικα

   Με άγριες διαθέσεις φαίνεται πως ετοιμάζεται να επιστρέψει η τρόικα. Πριν καλά-καλά πάρουν το πράσινο φως να έλθουν ξανά στην Αθήνα (πιθανότατα την άλλη Δευτέρα 2 Ιουλίου τελικώς αντί για σήμερα που είχε ανακοινωθεί πριν ανακύψει το πρόβλημα υγείας του νέου υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου), οι απεσταλμένοι των δανειστών δείχνουν έτοιμοι να «ψαλιδίσουν» τις προσδοκίες της κυβέρνησης και των πολιτών για τα πραγματικά όρια μέσα στα οποία θέλουν αυτοί να εκτείνεται η περιβόητη "επαναδιαπραγμάτευση".

Τα μηνύματα που τα τεχνικά κλιμάκια στέλνουν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως η Τρόικα θα επιστρέψει εφαρμόζοντας "σκληρή γραμμή" στο εργασιακό αλλά και στο θέμα της περαιτέρω συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα.

Οι δανειστές της χώρας επιθυμούν να μην αλλάξει το παραμικρό σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια. Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα επιμένουν ότι η κατάργηση και η συγχώνευση φορέων στο δημόσιο θα πρέπει να συνοδεύεται με απομάκρυνση των εργαζόμενων, είτε με εργασιακή εφεδρική, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε ακομα και με απόλυση ως έσχατη λύση. Επίσης επιμένουν και στη μείωση των αποδοχών για τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες), στο πλαίσιο της ισονομίας των περικοπών τόσο εντός του δημόσιου τομέα, όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Κόκκινη γραμμή» χαράσσουν όμως και στις ΔΕΚΟ. Ζητούν τη λήψη μέτρων για τη συνάρτηση των τιμών χονδρικής-λιανικής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, άνοιμα των αγορών καθώς και πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το κέντρο IBC αλλά και του ΟΠΑΠ –παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν ήδη μέλη της νέας κυβέρνησης.

Περισσότερο «ανεκτικοί», με ορίζοντα το 2014-2015, φαίνεται να είναι οι Τροϊκανοί ως προς τις δεσμεύσεις του δεύτερου Μνημονίου για μείωση του μέσου κόστους εργασίας κατά 15%. Η Τρόικα αναμένεται να θέσει και το θέμα υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με δεδομένη όμως την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και ειδικά για νέους έως 25 ετών, κατά 32%).

Στο στόχαστρο της Τρόικα θα βρεθεί η εκπόνηση του σχεδίου περικοπών δαπανών κατά περίπου 11,5 δισ. ευρώ και οι παρεμβάσεις στην Υγεία, όπως η μείωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης.

Θα ελεγχθεί η πορεία του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου