Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος

   «Έκανα λάθος. Δεν βρέθηκε κανείς από τη νομική υπηρεσία να μου το επισημάνει οπότε ζήτησα να παραιτηθώ για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση. Επίσης κατέθεσα την παραίτησή μου και για λόγους ευθιξίας» ήταν  τα λόγια του Γ. Βερνίκου λίγη ώρα μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βερνίκος αναφέρει επίσης ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία. «Οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης» προσθέτει. 


Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε: «Ο κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και αυτή έγινε δεκτή. Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας».   

Η παραίτηση του εφοπλιστή από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, που προκαλεί νέα δυσμενή δεδομένα για την κυβέρνηση, προκλήθηκε μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Βερνίκο να ξεκαθαρίσουν εάν ισχύει ότι ο εφοπλιστής διαθέτει offshore εταιρία, κάτι που είναι ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το νόμο, με την ιδιότητα του υπουργού.

Ο κ. Βερνίκος υπέβαλλε την παραίτησή του στον προϊστάμενό του υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και ενημέρωσε και το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προτάθηκε για τη θέση του υφυπουργού,ενώ με ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Θα μπορούσε κανείς να πει, με σκωπτική διάθεση, ότι κάποιος «μάτιασε» την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φυλλοροεί πριν καν καλά - καλά συγκροτηθεί και μπει στις μεγάλες πολιτικές μάχες, που την περιμένουν. Ωστόσο είναι σαφές ότι λάθη και αστοχίες κατά τη συγκρότησή της δεν επιτρέπουν, ούτε θετικά σχόλια, ούτε ιδιαίτερη αισιοδοξία. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν διατυπωθούν τα θετικά σχόλια για το νέο υπουργό Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρα –κάτι, που θα βελτίωνε την εικόνα της κυβέρνησης μετά την άτυχη κατάληξη με την υπόθεση Ράπανου– ήλθε το θέμα Βερνίκου για να επισκιάσει τη συζήτηση και να κρατήσει το κυβερνητικό σχήμα σε εσωστρέφεια και φθοροποιές διεργασίες. 

Στο νόμο 3213 που ψηφίστηκε το 2003 (επί Σημίτη), προστέθηκε το 2010 (επί Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη) το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για τον παραβάτη, μέλος κυβέρνησης, που μετέχει σε εξωχώρια εταιρεία. Αναφέρει χαρακτηριστικά επί λέξει: "Η κατά κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου