Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Εκτενές αφιέρωμα στη γαλλική “Le Monde” Πέντε απόψεις κατά του Μνημονίου

   Στο θέμα του Μνημονίου  επανέρχεται η γαλλική εφημερίδα  Le Monde και με νέο, δισέλιδο αφιέρωμά της, φιλοξενεί τις απόψεις πέντε επιφανών

Μετά το άρθρο του κ. Γκί Μπουρζέλ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest-Nanterre-la Défense, στο οποίο ανέλυε διεξοδικά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και αναρωτιόταν αν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη βοήθεια προς τη χώρα μας ), η έγκριτη γαλλική εφημερίδα επέκτεινε τον προβληματισμό της και ζήτησε τη γνώμη πέντε προσωπικοτήτων, από Γαλλία και Ελλάδα, που απορρίπτουν το Μνημόνιο και αντικρούουν το διεθνώς παγιωμένο κλίμα καταστροφολογίας για τη χώρα μας.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο: «Ποια η διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα;» και σε αυτό το ερώτημα απαντούν, πέραν του καθηγητή Μπουρζέλ, ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, η κυρία Κατρίν Ζερστ από την εταιρεία συμβούλων Citigate Dewe Rogerson και ο οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ.

Ο κύριος Δήμου τονίζει  ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να κάνει  το βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τονίζει πως η κρίση ίσως έχει και μια ευεργετική επίπτωση.

Ο κύριος Βαρουφάκης εκτιμά ότι η μοναδική πιθανότητα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμφωνίας "διάσωσής" της.

Η κυρία Ζερστ δηλώνει ότι «η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ χειρότερη από όσο πριν από το πακέτο διάσωσης» και συμπληρώνει ότι «το να δανείζουμε σε κάποιον υπερχρεωμένο με επιτόκια υψηλότερα από εκείνα του αρχικού του χρέους την ώρα που έχει μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη επιδεινώνει την κατάσταση...».

Τέλος, ο κύριος Σαπίρ θεωρεί πως «το μνημόνιο βύθισε την Ελλάδα στην ύφεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου