Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Guardian: Παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας


Guardian: Παιχνίδι εναντίον της Ελλάδας
Το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν αυτές τις ημέρες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian.  


«Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη έχουν επιδοθεί στο παιχνίδι της "φοβισμένης κότας" προειδοποιώντας τους Έλληνες ότι μπορεί να βγουν από το ευρώ», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής αυτή η μπλόφα φαίνεται να λειτουργεί. 

Η επόμενη φάση του παιχνιδιού θα είναι το «καρότο» των Ευρωπαίων στους Έλληνες, όπου στην περίπτωση που επικρατήσει η λογική του μνημονίου, θα χαλαρώσουν λίγο τους όρους του προγράμματος σταθερότητας και θα προσπαθήσουν να φέρουν μια υποτυπώδη ανάπτυξη. 

Αλλά όλα αυτά όχι πριν τις εκλογές. Η Ευρώπη, λεει η Guardian, πρέπει πρώτα να σιγουρευτεί ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος σταθερότητας. Το ίδιο έκαναν και με την Ιρλανδία, όταν οι ψηφοφόροι ψήφισαν εναντίον του Ευρωσυντάγματος. Τους είπαν, ξανακάντε ένα δημοψήφισμα και το ξαναέκαναν. Και βγήκε υπέρ. 

«Το να παίζεις όμως αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο», σημείωνει και αποσαφηνίζει: 

Το πρώτο ρίσκο είναι ότι οι αγορές με όλη αυτή τη συνεχή αναπαραγωγή βρίσκονται  σε απόλυτο πανικό, ο οποίος επιβαρύνει τις ήδη εύθραυστες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Το δεύτερο ρίσκο είναι ότι ακόμα και αν οι Έλληνες γυρίσουν στα μνημονιακά κόμματα, τίποτα δεν θα έχει αλλάξει. 

Η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα σε βαθιά ύφεση και θα κολλήσει σε ένα σχέδιο που έχει αποτύχει. Και έτσι η κρίση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου