Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σήμερα μας κρατούν στο ευρώ, αλλά βλέπουν μέχρι και πραξικόπημα...

    Τα σενάρια για την GREXIT υποχωρούν σήμερα - για την ώρα τουλάχιστον - αλλά έρχονται στο προσκήνιο πάλι ανησυχίες για εκτροπή, μέσω πραξικοπήματος, στην χώρα, προκειμένου να επιβληθεί η τάξη στην κοινωνία...

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ασκούσε πιέσεις σε όλες τις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές ανάπτυξης και να απομακρυνθούν από την βαθιά λιτότητα, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch Ratings.

Ο John Olert, γενικός διευθυντής και chief credit officer στην Fitch Ratings, δήλωσε ότι η βιασύνη των χρεωμένων κρατών μελών της Ευρώπης να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

«Η λιτότητα σε πολλές περιπτώσεις έχει εντείνει τις πιέσεις στις αξιολογήσεις. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι από μόνη της η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται να υπάρχει και ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός στους αριθμούς, καθώς ελλείψει ανάπτυξης είναι πραγματικά δύσκολο τα πράγματα να επανέλθουν σε σωστή τροχιά», δήλωσε ο Olert στο Dow Jones Newswires.

Ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη παραμένει απίθανη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch.

Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Το Bloomberg

Από την πλευρά του το Bloomberg κάνει λόγο για παράπλευρες ζημιές, σε περίπτωση εξόδου, επικαλούμενο δηλώσεις του Richard Clarida της Pacific Investment Management, σε συνέχεια ανάλογων εκτιμήσεων που έχουν εκφραστεί από οικονομολόγους και αναλυτές των Bank of America - Merrill Lynch, JP Morgan Chase κ.α.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα πληγούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία, λόγω μείωσης των εξαγωγών, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα χτυπήσει τη Ρωσία.

Θυμηθείτε εδώ τις πρόσφατες δηλώσεις Κινέζων, Ρώσων και Βρετανών αξιωματούχων

Την ίδια ώρα, με τον τίτλο «περί του σχετικού της δημοκρατίας», η german - foreign - policy.com  κάνει λόγο ακόμη και για πραξικόπημα προκειμένου να επιβληθεί ο έλεγχος στην Ελλάδα.

Ήδη από τις 21 Μαΐου, μόλις 15 μέρες μετά τις εκλογές, η ιστοσελίδα γράφει «η γερμανική ελίτ συζητά πολλαπλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της άσκησης επιβολής προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος στην Αθήνα, με την εγκαθίδρυση προτεκτοράτου ή την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτή τη χώρα του ευρωπαϊκού νότου».

Όπως αναφέρεται, ίσως το Βερολίνο χρειαστεί να προβεί σε πιο... σκληρά μέσα καθώς οι απειλές για εκδίωξη από το ευρώ φαίνεται να μην σωφρονίζουν την Ελλάδα.

Η ανάλυση κάνει λόγο ακόμη και για πραξικόπημα στην Αθήνα. «Υπάρχει η απειλή η Ελλάδα να βυθιστεί ολοκληρωτικά στο χάος» αναφέρεται ενώ γίνεται αναφορά και σε σχετικές προειδοποιήσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Joseph Fischer.

«Το σενάριο γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο κατάσταση αποσταθεροποιείται» αναφέρεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ιστοσελίδα ανήκει «σε μια ομάδα ανεξάρτητων δημοσιογράφων και κοινωνικών επιστημόνων που παρακολουθούν διαρκώς τις προσπάθειες της Γερμανίας να ανακτήσει το ισχυρό στάτους της στην οικονομική, στρατιωτική και πολιτική αρένα», όπως αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου