Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πολώνουν το προεκλογικό σκηνικό


Σκηνικό πόλωσης ενόψει των εκλογών στήνεται από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να βρίσκονται στη μέγγενη, ενώ ασφυκτικά πιέζονται τα μικρότερα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής.
Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το «πυρ ομαδόν» που δέχεται από τα κόμματα του δικομματισμού, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, δεν δείχνει να ανακόπτεται, ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται αλώβητη, με ελαφρά τάση αύξησης των δυνάμεών της. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία, με το σύνθημα της πανστρατιάς της παράταξης για την παραμονή στο ευρώ, δείχνει ότι ενισχύεται σημαντικά εκλογικά και στις περισσότερες αναμετρήσεις εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει με την έως τώρα στρατηγική του, να έχει πέσει στην παγίδα του Αντ. Σαμαρά που μετατρέπει τις εκλογές σε σύγκρουση των ευρωπαϊστών (με κορμό τη ΝΔ) με τους αντιευρωπαϊστές (με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ), αφού από το στόχαστρο της Ιπποκράτους όλο αυτό το διάστημα έχει εξαφανιστεί η Συγγρού.
Το ΠΑΣΟΚ από εκεί που έως τώρα καθόριζε τους κανόνες του παιχνιδιού τόσο προς τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά του, τώρα κινδυνεύει με διεμβολισμό και από τις δυο αυτές πλευρές. Παρόμοιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και το ΚΚΕ, που κινδυνεύει στις προσεχείς εκλογές να το ξεπεράσει εκλογικά και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, γεγονός που θα προκαλέσει προοπτικά τριγμούς στον Περισσό.
Η Ιπποκράτους, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη «δορυφοριοποίηση» από τη ΝΔ επιστρατεύει τη θεωρία του πολυπολισμού, ενάντια προφανώς στο νέο διπολισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στη διαλυτική κατάσταση που έχει παραλάβει, θυμίζει πολλές φορές τον Πιραντέλο και το… «απόψε αυτοσχεδιάζουμε».
Όλη η μάχη, πάντως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνεται για την πρώτη θέση, η οποία - με τον αναχρονιστικό εκλογικό νόμο Παυλόπουλου - δίνει στο νικητή (έστω και με… μια ψήφο) το μπόνους των 50 εδρών και, συνεπώς, όλη την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα εκλογικά ρεύματα θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ενώ θα οριστικοποιηθούν μετά το ντιμπέιτ, κυρίως αν αυτό είναι μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα και όχι μόνο μεταξύ των επτά αρχηγών τα κόμματα των οποίων εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή. Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως αν τελικά γίνει ντιμπέιτ, αυτό θα είναι μεταξύ των Προέδρων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, προκειμένου να καθορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της αναμέτρησης.
Τα κόμματα, πάντως, ετοιμάζουν και νέες ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ παρά την οικονομική δυσπραγία αναμένουν τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής, ώστε να αρχίσουν να διαμορφώνουν και τα πρώτα τους σποτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου