Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τριγμοί στις ευρωαγορές από τα σενάρια εξόδου

   Ένας συνδυασμός αρνητικών δεδομένων εξακολουθεί να πιέζει τις ευρωαγορές, να βυθίζει το ευρώ σε χαμηλά δύο ετών, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2010 και να πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με αφορμή την κλιμάκωση των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και των πιθανών επιπτώσεων που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στην συνοχή της Ευρωζώνης.

Το ευρώ πιέστηκε μέχρι τα επίπεδα του 1,2561 έναντι του δολαρίου, με συνολικές απώλειες άνω του 5% από τις αρχές του μήνα. Αφορμή για τη «βουτιά» του νομίσματος υπήρξε η δημοσιοποίηση ενός report σύμφωνα με το οποίο το Eurogroup Working Group επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια και σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. (δείτε εδώ).
Την ίδια ώρα και με τις ίδιες αφορμές, οι αγορές ανά τον κόσμο δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Μάλιστα είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα του MarketWatch, που τιτλοφορείται: «Οι φλόγες από την Ευρώπη φουντώνουν τη φωτιά στις αγορές»…

Στην Ευρώπη οι πιέσεις ήταν εντονότερες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.266 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 2,53%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε ποσοστό 2,62%, στη Φρανκφούρτη ο DAX τερμάτισε την ημέρα στις 6.286 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,33%, ενώ σημαντικότερες ήταν οι «ζημιές» στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB στο -3,68% και στη Μαδρίτη, με τον IBEX 35 στο -3,31%.

Αντιθέτως στη Wall Street η συνεδρίαση ξεκίνησε μεν πτωτικά, καθώς πέραν των ανησυχιών για την «τύχη» της Ευρωζώνης, οι επενδυτές προβληματίζονται και από την απογοητευτική πορεία του Facebook. Μετά το μέσον της συνεδρίασης όμως συντελέστηκε μια εντυπωσιακή αντιστροφή κλίματος και τελικώς οι δείκτες της Wall Street κατάφεραν να ψαλιδίσουν τις αρχικές τους απώλειες.

Συγκεκριμένα ο Dow υποχώρησε κατά 6,60 μονάδες (-0,05%) κλείνοντας στις 12.496 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 11 μονάδων (+0,39%) και έκλεισε στις 2.850, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,17% κλείνοντας στις 1.318 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ανάκαμψη στην Wall Street πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι επενδυτές «πόνταραν» στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν μια κάποια πρόοδο στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οψόμεθα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου