Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Με εξαίρεση τους μεγάλους που τυπώνουν μόνοι τους… Ξεμένουν από …ψηφοδέλτια τα κόμματα!

    Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός υποψηφιότητας φαίνεται να αντιμετωπίζουν όσα μικρά κόμματα και συνδυασμοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν με δικά τους έξοδα το χαρτί των ψηφοδελτίων τους καθώς το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για την δωρεάν διανομή του χαρτιού έχει καθυστερήσει δραματικά!

Mε βάση τον εκλογικό νόμο τα ψηφοδέλτια πρέπει να βρίσκονται στις Περιφέρειες οκτώ ημέρες πριν από την παραμονή των εκλογών της 6ης Μαϊου, δηλαδή έως την ερχόμενη Παρασκευή 27 του μηνός. 

Μέχρι σήμερα το χαρτί δεν έχει δοθεί στους συνδυασμούς και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να διατεθεί πριν από την Τετάρτη 25 Απριλίου, οπότε απομένουν λιγότερο από 24 ώρες για να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Αυτό βέβαια αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα μικρά κόμματα τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά των ψηφοδελτίων τους.  Τα μεγάλα κόμματα έχουν ήδη τυπώσει τα δικά τους, τα οποία μάλιστα «κυκλοφορούν» και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους. 

Μάλιστα  το αρμόδιο υπουργείο παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. 

«Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Εσωτερικών λέει με ωμότητα ότι στις εκλογές θα κατέβουν μόνο οι συνδυασμοί εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τυπώσουν με δικά τους έξοδα τα ψηφοδέλτιά τους», δηλώνουν στο www.protothema.gr στελέχη του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των δύο κομμάτων. 
 
«Κινδυνεύουμε να μην έχουμε την εκπροσώπηση μας τυπωμένη» μας επισημαίνει ο επικεφαλής του εκλογικού σχεδιασμού των Οικολόγων Πράσινων κ. Άγγελος Τρωιανός τονίζοντας ότι «Επανειλημμένα έχουμε επικοινωνήσει με το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας να μας ενημερώσει για την προμήθεια του χαρτιού και στην τελευταία μας συνομιλία μας είπαν ότι δεν θα διανεμηθεί χαρτί νωρίτερα από την Τετάρτη 25 του μήνα». 

Όμως για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οριακές ημερομηνίες κάνει λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου υπολογίζουν ότι το χρονικό περιθώριο των δύο ημερών είναι στην καλύτερη περίπτωση το ελάχιστο που απαιτείται για την εκτύπωση και διανομή των ψηφοδελτίων. 

Σημειώνεται ότι με βάση την κοινή υπουργική απόφαση ( Αρ. πρ. 15286) για τη χορήγηση χαρτιού στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για  την εκτύπωση των ψηφοδελτίων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών – Εσωτερικών  με την ένδειξη «κατεπείγον» στις 19 Απριλίου, το ύψος της δαπάνης σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, υπολογίζεται στις επτακόσιες χιλιάδες ευρώ (700.000 € ) περίπου, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, (ΚΑΕ 5261 του Ειδ. Φορέα 07-130 «ΕΚΛΟΓΕΣ»). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου