Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Εννέα κόμματα στη Βουλή Διαρκής η φθορά των μεγάλων κομμάτων

Η διαρκής φθορά των δύο μεγάλων κομμάτων και η αντίστοιχη ενίσχυση των νέων πολιτικών σχηματισμών που τηρούν αντιμνημονιακή στάση καταγράφονται σε ακόμα μια δημοσκόπηση. 

Αυτή της Public Issue, για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, σύμφωνα με την οποία στη νέα Βουλή μπαίνουν συνολικά εννέα κόμματα. 

Πρώτη σε «ποσοστά εκλογικής επιρροής» εμφανίζεται η ΝΔ αλλά με χαμηλότερα ποσοστά από προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται πλέον πέμπτο κόμμα.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται μεν πρώτο κόμμα, με ποσοστά της τάξης του 25%, δίχως όμως αυτοδυναμία, ενώ δεύτερη έρχεται η Δημοκρατική Αριστερά με 15,5%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Έπεται το ΚΚΕ με 11,5% και το ΠΑΣΟΚ πέμπτο με 11%. 

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με ποσοστό 6,5%, ο ΛΑΟΣ με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, η Χρυσή Αυγή με 3% εισέρχονται στη Βουλή, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη Δημοκρατική Συμμαχία του 2%.

Η αποχή και η ακαθόριστη ψήφος είναι στο 25,5%, σημαντικά μικρότερη δηλαδή του 32,5% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο στη προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. 

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τα πρωτεία καταλαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με το 54% των ερωτηθέντων να εκφράζει θετικές γνώμες και ακολουθούν: ο Αλέξης Τσίπρας με 37%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 30%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 19%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 19% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 10% θετικές γνώμες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου