Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση – πρόκληση από τον πρόεδρο του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου «Πουλήστε νησιά για να σας δούμε με ... καλό μάτι»

    Μια νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας επεφύλασσε παράγοντας της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής. Έχει περάσει καιρός από τότε που Γερμανοί βουλευτές σύστηναν σκωπτικά στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει μερικές βραχονησίδες για να ξεπληρώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας  και τα αμερικανικά μίντια μετέδιδαν δήθεν αγγελίες πώλησης τμημάτων της ελληνικής επικράτειας , αλλά φαίνεται πως κάποιοι, πέρα από ανιστόρητοι, είναι και αμετανόητοι!

Κι αυτή τη φορά δεν είναι από τη Γερμανία η … «προτροπή» να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της, αλλά από την Αυστρία. Και δη από τον πρόεδρο του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, ο οποίος δηλώνει πως η Ελλάδα «θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση μερικών, απομακρυσμένων, ακατοίκητων νησιών»!

Υποστηρίζει μάλιστα πως αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τόσο από πλευράς μείωσης του χρέους, αλλά θα εκλαμβανόταν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως μια συμβολική χειρονομία και θα είχε οφέλη για τους Έλληνες αφού «θα επηρέαζε θετικά το κλίμα στην Ευρώπη για την Αθήνα».

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό,τι μπορεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο χερ Λάιτλ σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Αναγνωρίζει πάντως πως μια τέτοια ενέργεια σίγουρα δεν είναι εύκολη για τους Έλληνες, τονίζει όμως πως έτσι «θα μετριαστεί το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας»! 

Στην ίδια συνέντευξη σπεύδει να απορρίψει κατηγορηματικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι από οικονομική άποψη είναι ανυπολόγιστες οι ψυχολογικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους.
 
Δηλώνει όμως προβληματισμένος από το «ελληνικό πρόβλημα», λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση και απευθύνει έκκληση να προχωρήσουν στη χώρα μας επενδύσεις στην καινοτομία, την παιδεία, την έρευνα. 

«Μόνον με λιτότητα, ο ασθενής θα μας πεθάνει κατά την εγχείρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ, ο οποίος θεωρεί πως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Και καταλήγει λέγοντας πως τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου