Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αν έρθει ο φάκελος στη Βουλή… Ανοιχτό ακόμα και το σενάριο Εξεταστικής για το έλλειμμα

     Νέο γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή, αναμένεται να πυροδοτήσει η δικογραφία των oικονομικών εισαγγελέων για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας κατά των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία πιθανότατα θα μεταβιβαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα λογαριαστούν για μια ακόμα φορά προκειμένου να αποδείξουν ποιος από τους δύο φέρει τη  μεγαλύτερη ευθύνη για την διόγκωση του ελλείμματος και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ ενώ τα κόμματα της αριστεράς θα επιχειρήσουν να επιδώσουν ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα στον δικομματισμό.

Το μεγάλο ερώτημα  όμως είναι αν θα κατατεθεί πρόταση  για σύσταση εξεταστικής επιτροπής  για την οικονομία προκειμένου  να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση  και να ικανοποιηθεί με τον τρόπο αυτό και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είχαν υποσχεθεί ότι με την πρώτη ευκαιρία θα κατέθεταν το σχετικό αίτημα.

Πάντως, την ώρα  που οι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν την δικογραφία στην Βουλή, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που χαρακτήρισε  «πολιτικά μοιραίο λάθος το μνημόνιο»  αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είπε ότι «η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη», έρχονται να ενθαρρύνουν τις φωνές που κάνουν λόγο για «εγκληματικές ολιγωρίες», «λάθος πολιτικές» και «μοιραίες επιλογές» που έβαλαν την χώρα «στην χειρότερη περιπέτεια της νεότερης ιστορίας».

Το  “επίσημο” ΠΑΣΟΚ

Πιο αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υποβαθμίσει  την υπόθεση με τον εκπρόσωπο  τύπου του κόμματος Πάνο Μπεγλίτη να κάνει λόγο για «επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας» από τους εισαγγελείς καταγγέλλοντας παράλληλα καλοστημένη «παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα». Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά» και συμπληρώνει πως «Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009».  Επιπροσθέτως ο υφυπουργός ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή επισήμανε πως «ο λαός έχει και μνήμη και κρίση» και ότι «Όλοι γνωρίζουν πώς η χώρα έφτασε στο σημείο που είμαστε σήμερα, πως κάποιοι την εγκατέλειψαν και την οδήγησαν στα βράχια».

Πρέπει  όμως να σημειωθεί ότι τον περασμένο  Σεπτέμβριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα  του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά είχε εκδώσει  δελτίο τύπου που ανέφερε πως  «με πλήρη αίσθηση ευθύνης  και προκειμένου να λάμψει η αλήθεια  στο σύνολο της, και να ξεκαθαριστεί χωρίς συνομωσιολογίες μια και για πάντα το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και τι ακριβώς συνέβη, θα καταθέσει άμεσα προς το Προεδρείο της Βουλής πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων) , για όλη την τελευταία δεκαετία».

Η πρόταση  που τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ, καθώς το κοινοβουλευτικό επιτελείο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 60 υπογραφές, θα ζητούσε έρευνα για όλους τους υπουργούς Οικονομικών από το 2000 έως και την θητεία του κ. Παπακωνσταντίνου.

“Να φύγει ο Παπακωνσταντίνου”

Από την  άλλη η ΝΔ ζητά στην ουσία την  παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου από την κυβέρνηση μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες  της Συγγρού στο protothema.gr αναμένουν να πάρουν την δικογραφία στα χέρια τους για να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις όμως επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά σοβαρά και θα εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο» αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών των κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί  ότι σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης  υπουργών για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις  τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση  προς την ολομέλεια την οποία  να στηρίζουν με την υπογραφή τους τουλάχιστον 60 βουλευτές. Την συγκεκριμένη δυνατότητα έχουν μόνο οι Κ.Ο του  ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η πρόταση  – εφόσον κατατεθεί – συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια  και αρκεί η πλειοψηφία των 151 για να συγκροτηθεί η επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου