Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η «οικογένεια» Παπανδρέου κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ


Η «οικογένεια» Παπανδρέου κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ   
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι και εκφραστές του κ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικώνείναι ο παράκλητος αρχιερέας που θα σώσει την παρτίδα και συνεπώς την πατρίδα. 
Προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα του κ. Βενιζέλου έχει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, μετέλθει διαφόρων μεθόδων.Βασικός άξονας στον οποίο στηρίζεται και κινείται η προσπάθεια του είναι από την μια τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ (ΒΗΜΑ-MEGA) και από την άλλη η οικογένεια Παπανδρέου, αφού όπως διατείνεται ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει για τα περαιτέρω με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
 
Ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να κινηθεί πλέον σε μια ιδεολογική βάση η οποία φυσικά δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε στο μυαλό του όταν δημιουργούσε εκ του μηδενός το κόμμα του. Γιατί ο κ. Βενιζέλος θα στηριχθεί στους μηχανισμούς του θεσμοποιημένου αντικομμουνισμού και θα μιλήσει απερίφραστα πλέον για την χρησιμότητα του καπιταλισμού. Η αντιπαράθεση του σε πολιτικό επίπεδο με την Αριστερά σε αυτή την φάση θα είναι σκληρή αφού δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση ότι τα επιχειρήματα του αρκούν να πείσουν την διογκούμενη αριστερή πτέρυγα της Βουλής.
 
Πέραν όμως από το ιδεολογικοπολιτικό σχέδιο του κ. Βενιζέλου- το οποίο εν πολλοίς έχει διαφανεί- έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται και το μοντέλο το οποίο έχει επιλέξει προκειμένου να αναρριχηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο αυτό περιέχει ποικιλία δράσεων και μεταξύ αυτών παρασκηνιακές συνεργασίες με όσα πολιτικά κέντρα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό του.
 
Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δείχνουν, εν μέσω αχλής βέβαια, τι συμφώνησε εκείνη την νύχτα πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Βενιζέλο είναι εξόχως σημαντικό να ξεκαθαρίσει το τοπίο η οικογένεια Παπανδρέου και να πει ανοιχτά  τι ακριβώς θέλει για το μέλλον του Γιώργου αλλά και των υπολοίπων μελών της. Γιατί ξέρει ότι είναι αδύνατον να θεωρηθεί ηγεμόνας ιδεολογικός και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ εάν δεν έχει προηγουμένως κλείσει οριστική συμφωνία με την οικογένεια.
 
Προς τούτο διαδίδεται και από τις δυο ήδη συνεργαζόμενες πλευρές ότι τα «κλειδιά της διαδοχής» κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί για να είναι κάποιος υποψήφιος αρχηγός θα πρέπει να έχει 105 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των κομματικών οργανώσεων. Η βενιζελική πτέρυγα διατείνεται ότι αυτή τη δυνατότητα διαθέτει μόνο ο κ. Παπανδρέου και ότι δεν απέχει πολύ από να του την εκχωρήσει. Αντιθέτως-όπως οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ισχυρίζονται- ο κ. Λοβέρδος στερείται και των δυο αυτών πλεονεκτημάτων.  Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι υποψήφιος θα μπορεί να θεωρηθεί ο καθένας και ότι η διαδικασία θα γίνει όπως και με τον κ. Σκανδαλίδη όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή θα θεωρηθεί δεδομένο ότι ο κάθε υποψήφιος διαθέτει τις υπογραφές που χρειάζονται χωρίς αυτές να ζητηθούν.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αποδέχεται ο κ. Βενιζέλος αφού όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με τον κ. Παπανδρέου να κατατεθούν οι υπογραφές είτε των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είτε των κομματικών οργανώσεων που απαιτούνται.

Τάκης Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου