Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποδράσει από την Ιστορία


Ο άνεµος που άρχισε να φυσά στο πολιτικό σκηνικό έπειτα από τον σχηµατισµό της κυβέρνησης συνεργασίας απειλεί να µετατραπεί σε τυφώνα, παρασέρνοντας τις βεβαιότητες των τελευταίων δεκαετιών. Στο κέντρο της δίνης βρίσκεται το ΠαΣΟΚ.

Το κόµµα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για τρεις δεκαετίες είτε θα υπερβεί τις δυσκολίες του και θα φέρει ηρεµία στην πολιτική ζωή είτε θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων ανακατατάξεων. Οι δηµοσκοπήσεις το εµφανίζουν τρίτο κόµµα, και σε ορισµένες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β’ Αθηνών, πέµπτο!...

Στην περίπτωση που διασπαστεί, κανένας χώρος δεν θα µείνει ανεπηρέαστος. Στη Ν∆ εκδηλώνεται από µερίδα βουλευτών µια σαφής τάση αποστασιοποίησης από τη σκληρή αντιµνηµονιακή ρητορική και αναζητούνται πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις στο θέµα της κρίσης.

Η αναδιοργάνωση του κράτους και ο εκδηµοκρατισµός του πολιτικού συστήµατος είναι ζητήµατα που συγκινούν πολιτικούς διαφορετικών κοµµάτων, κυρίως όµως του ΠΑΣΟΚ και της Ν∆. Η Αριστερά, παρ’ ότι είναι κατακερµατισµένη, διανύει περίοδο δηµοσκοπικής άνθησης.

Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ∆ηµοκρατική Αριστερά, µολονότι δεν το οµολογούν, προσβλέπουν στη µοιρασιά των ιµατίων του ΠΑΣΟΚ, ίσως όµως η Ιστορία να τους εκπλήξει ξανά, παρ’ ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από το 1989. Ο κ. Φ. Κουβέλης, ως πολιτικός «κληρονόµος» του Λεωνίδα Κύρκου, µε την ήπια φυσιογνωµία του, προσεταιρίζεται ευκολότερα τις ψήφους του αριστερού ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, η παρουσία του κ. Κ. Σηµίτη στην εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθµιση» ερµηνεύθηκε ως έµµεση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου