Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...Καβγάδες και ένταση πάλι στο υπουργικό συμβούλιο

Έντονη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης προκλήθηκε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρωτοφανής τσακωμός που έγινε μέσα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και συνταγματολόγου κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Μεταφορών και δικηγόρου κ. Μάκη Βορίδη για τα θέματα της δικαιοσύνης, τα οποία ήταν στην ατζέντα.

Συγκεκριμένα, οι αφορμές ήταν η μείωση του αξιόποινου και η διευκόλυνση της έκδοσης διαζυγίων. Ο κ. Βορίδης διαφώνησε ανοιχτά με τις δύο αυτές μεταρρυθμίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου, λέγοντας πως στο ΛΑΟΣ έχουν αξίες και ιδεολογικές διαφωνίες. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μίλησε για «κραυγάζοντες» οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. 
Το γάντι που πέταξε ο υπουργός Οικονομικών, δεν άφησε να πέσει κάτω ο κ. Βορίδης. 

Απαντώντας στον συνάδελφό του ο υπουργός Μεταφορών φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά τριών εταίρων και πρέπει κάθε άποψη να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να τον επαναφέρει στην… τάξη: “Να προσέχεις πως μιλάς”, φέρεται να του είπε, για να πάρει την απάντηση «Θα μιλάω όπως θέλω!”

Εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος παρενέβη και σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ανέφερε πως στο υπουργικό συμβούλιο θα ακούγονται όλες οι απόψεις.

Συνεχίζοντας την συζήτηση, όμως, όταν έλαβε το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη: Μεγαλύτερη αξία είναι αυτή της δικαιοσύνης και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Θα μάθετε ότι στις δημοκρατίες αποφασίζει η Βουλή, κατέληξε ο κ. Παπαιωάννου. 

Η παρέμβαση Λοβέρδου
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια σύγκλισης στην οποία ο ίδιος έχει προχωρήσει για θέμα του δικού του υπουργείου.
«Η ένταση εκφοράς του λόγου μας δεν βοηθά», είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: «Χθες, π.χ., διακομματική – των 3 συγκυβερνώντων κομμάτων – στην οποία παρουσίασα δύο νομοθετικές μου πρωτοβουλίες, πριν τις φέρω στο Υπουργικό Συμβούλιο, και τα δύο άλλα κόμματα μου είπαν «όχι». Προτίμησα να συνεχίσω τον διάλογο, για να υπάρξουν έστω κάποιες συμπτώσεις, αντί να καταγγείλω τις άλλες πολιτικές δυνάμεις». 

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε επίσης την στήριξη της κυβέρνησης: «Πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και αυτή η θέση θα ήταν δημαγωγία εάν δεν συνοδευόταν από μια μαχητική της στήριξη : α) Σε ό, τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου   και  β) σε ό, τι σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη, με την έννοια της υποχρέωσης αυτής της κυβέρνησης, να άρει τα εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία στη Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Και η συμμετοχή της Δικαιοσύνης στην οικονομική καθυστέρηση αποτελεί το 50% του συνολικού προβλήματος. Άρα πρέπει να διευκολύνουμε την κοινή προσπάθεια ως προς τον τομέα αυτό. Ας επιλέξουμε, λοιπόν, ό, τι μας ενώνει για να προχωρήσουμε. Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει κατ’ ουσία αρνησιδικία. Οι πολίτες δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, όταν ξέρουν πως θα περάσουν πολλά χρόνια έως να υπάρξει λύση στο θέμα τους. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει, πρωτίστως για τα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία».

Οι νεοδημοκράτες
Όταν ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Δήμα, ζήτησε οι διαφορές να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο οι μείζονες διαφωνίες να φτάνουν στο υπουργικό συμβούλιο. «Απλή κοινή λογική», είπε ο κ. Δήμας και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν σε ένα πολυπληθές σχήμα όπως το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συζητά ένα νομοσχέδιο με 114 άρθρα να υπάρχει ομοφωνία. 

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει μονοθεματική κυβέρνηση, αλλά παράλληλα θα πρέπει να επιδιώκεται η σύγκλιση.

Τελικώς συμφωνήθηκε οι διαφορές να συζητούνται «σε χαμηλότερο επίπεδο», πριν φτάσουν στο υπουργικό συμβούλιο και αν και εκεί δεν λειαίνονται τότε την τελική λύση να την δίνει η Βουλή.

Τέλος κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου