Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κεντρικό θέμα ο προϋπολογισμός του 2012 Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο

 please wait 2 seconds for an uncompressed image, or press Ctrl+F5 for original quality page Το νέο προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει το μεσημέρι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάσε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ιδιαίτερες χρονικές δυνατότητες να αλλάξουν οι βασικές παραδοχές του νέου προϋπολογισμού ο κ. Παπαδήμος δεν είχε. Άλλωστε, τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξουν νέες αποκλίσεις στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ο νέος πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων. Κι αυτό διότι από το αναμενόμενο κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50% θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση, ως αποτέλεσμα της διαγραφής τόκων που καλείται να πληρώσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.   
 
Οι παλαιοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και οι "νεοφερμένοι" της ΝΔ και του ΛΑΟΣ καλούνται σήμερα να βρουν τρόπο συνεννόησης, δεδομένης και της πρόσφατης παρατήρησης του κ. Παπαδήμου ότι "αν υπάρχουν αδυναμίες, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αποκλίσεις αποτελεσμάτων από τους στόχους, έστω και σε λίγους τομείς, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό".
 
Στη συνεδρίαση εξετάζεται τοι νέο εφιαλτικό σκηνικό στην ευρωπαϊκή οικονομία με τις εντεινόμενες επιθέσεις των αγορών κατά χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Αυστρία με την Ολλανδία καθώς και άλλες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί εκφράζουν την ανησύχία τους για τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην επίτευξη των κρίσιμων οικονομικών στόχων. Κυρίως όμως προβληματίζονται μηπώς απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες στον προϋπολογισμό που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη ύφεση και το
έλλειμμα στα έσοδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου