Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ανοίγουν οι Πύλες της Κολάσεως-Τελειώνουν τα πανηγύρια της βλακείας στη Κυβέρνηση:"Χρεοκοπία" το κούρεμα 50% λέει η Fitch !


H επιβολή haircut 50% στο ελληνικό χρέος συνιστά πιστωτικό γεγονός!

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Το πλέον παράδοξο στην έκθεση του οίκου είναι ότι χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους ως «ένα απαραίτητο βήμα για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά η οικονομία της Ελλάδας», ωστόσο διευκρινίζει πως εάν τελικώς η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων καταλήξει σε haircut 50%, τότε αυτό συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία (default event) και θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στην αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το haircut 50% (post-default) θα κυμανθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ( ‘Β’ ή και πιο κάτω).

Σε κάθε περίπτωση ο οίκος τονίζει πως και μετά το «κούρεμα» η Ελλάδα «θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι χαμηλές ενώ η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να εξασθενίσει».

Ακριβώς αυτή η τελευταία παράμετρος προβληματίζει τους αναλυτές της Fitch που θεωρούν πως έτσι «θα υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους»!

Και πάντως, κατά τη Fitch, το ακριβές ύψος του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της αναδιάταξης, την τελική συμμετοχή των ιδιωτών και τις «ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου». Το πόσα θα χρειαστούν δηλαδή για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.
Το κείμενο ανήκει στο Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου