Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Στάση πληρωμών, το τέλος των ψευδαισθήσεων

Ο θρίαμβος του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας δεν κράτησε ούτε μία εβδομάδα. Η εσπευσμένη άφιξη στην Αθήνα της τρόικας σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού δείχνουν πως έξω πάμε καλά, αλλά μέσα τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Τα τελευταία νέα από το Γενικό Λογιστήριο λένε πως οι δαπάνες έχουν απογειωθεί και τα έσοδα παρουσιάζουν νέα υστέρηση, διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι πληροφορίες αυτές, παρά το ότι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως, δεν  πρέπει να απέχουν από την πραγματικότητα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει για δύο ημέρες τις πληρωμές (την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή) του Δημοσίου δείχνει το μέγεθος της απελπισίας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αδικαιολόγητα δεν έτυχε ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ’ αυτή την πρωτοφανή απόφαση είτε γιατί επιχείρησε με τη δημιουργική λογιστική να βελτιώσει προσωρινά την εικόνα του Προϋπολογισμού είτε γιατί πραγματικά στα ταμεία δεν υπήρχαν χρήματα - ή και για τους δύο παραπάνω λόγους. Οποια κι αν είναι αλήθεια είναι προφανές ότι διολισθαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής κατάρρευσης.

 Αν πρόκειται για προσπάθεια εξωραϊσμού του Προϋπολογισμού, όπως άφησε να εννοηθεί η κυβέρνηση, σημαίνει πως για μια ακόμη φορά προσπαθήσαμε να κοροϊδέψουμε την τρόικα. Επαναλαμβάνουμε δηλαδή όλα εκείνα που, υποτίθεται, αφήσαμε στο παρελθόν και πάνε χαμένες οι θριαμβολογίες του Γιώργου Παπανδρέου για το… φοβερό επίτευγμα «της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης και αξιόπιστης στατιστικής υπηρεσίας». Τη στιγμή που υποτίθεται ότι προσπαθούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των ελεγκτών της τρόικας καταφεύγουμε στα greek statistics γα να κρύψουμε βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα.

Αν πάλι δεν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτή τη φορά η στάση πληρωμών διήρκεσε δύο ημέρες, αλλά τον επόμενο μήνα ή μήνες ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα διαρκέσει πέντε ή δέκα; Η κυβέρνηση άνοιξε μια πόρτα στο χάος που μπορεί να οδηγήσει, χωρίς να το καταλάβουμε, σε ουσιαστική χρεοκοπία (ούτε επιλεκτική ούτε μερική).

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χάσει τον έλεγχο και η κυβέρνηση τη δυνατότητα να αναστρέψει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Οσο κι αν δεν το επιθυμεί ο πρωθυπουργός, οι εκλογές δεν μπορεί να αργήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου